И премногу добро може да биде лошо: Здрава храна што може да биде нездрава ако ја прејадете

Можеби изгледа дека добрите работи не може да ни наштетат. Многумина од нас паѓаат во стапицата да се грижат за , да речеме внесување многу овошје и зеленчук во исхраната, без да сфатат дека тоа може да биде исто толку штетно како преработениот шеќер или натриумот. За среќа, можеме да ги избегнеме сите несакани ефекти ако јадеме умерено.

Откривме 6 намирници кои може да се претворат од пријатели во непријатели.

1. Банани

Јадењето премногу банани може да предизвика расипување на забите. Исто како и шеќерот, ова овошје може да предизвика размножување на бактерии што ги оштетуваат забите. Но, добрата вест е дека количината на шеќер во бананите е помалку концентрирана. Може да имате и главоболки бидејќи зрелите банани се богати со тирамин, што може да биде предизвикувач на мигрена.

2 банани дневно се сметаат за здрава количина.

2. Овес

Ако се прејадувате со овес, најверојатно ќе имате проблеми со надуеност поради движењето на храната низ дебелото црево. Една студија покажа дека симптомите на запек може значително да се намалат со намалување на внесот на диетални влакна. Исто така, јадењето премногу овес ја ограничува апсорпцијата на калциум, магнезиум и цинк. Покрај тоа, премногу овес предизвикува зголемување на телесната тежина, особено ако додадете премногу додатоци.

3. Кашкавал

Големите порции кашкавал ве изложуваат на поголем ризик од срцеви заболувања. Овој тип на храна е богат со заситени масти кои се познати по тоа што предизвикуваат коронарна срцева болест. Исто така, кашкавалот често предизвикува металоиди поради хормонот наречен холецистокинин, кој се ослободува додека јадете.

4. Ориз

Иако оризот е вкусен, тој всушност содржи многу малку витамини. Ако јадете премногу ориз, се лишувате од сите други витамини. Исто така, го зголемува нивото на инсулин. Што е најважно, може да предизвика послаби ментални перформанси поради ниско ниво на изложеност на арсен.

Нормата е обично околу 90 грама неварен ориз.

5. Брокула

Брокулата содржи тиоцијанати, што доведува до прекумерно производство на тироидни хормони. Како резултат на тоа, може да забележите паѓање на косата, надуено лице и други последици. Брокулата, исто така, може да предизвика затнат нос и да предизвика други алергии, како што се осип на кожата или чешање.

Подобро е да избегнувате да консумирате повеќе од 4 порции дневно.

6. Боровинки

Боровинките можат да ја намалат гликозата во крвта под нормалното, што е опасно за дијабетичарите. Бобинките исто така ја разредуваат крвта, затоа бидете внимателни, особено ако пиете апчиња. Може да забележите отежнато дишење, бидејќи боровинките се богати со витамин К.

1 чаша боровинки е здрава количина.