И животните практикуваат социјално дистанцирање, а можеме многу да научиме од нив

Кога некоја личност која е заболенаод коронавирус ќе кивне или ќе кашла ситните капки во кои е содржан вирусот можат да завршат на лицето кое е во нивна близина. Ако сте премногу блиску може да ви се пренесе и висрусот.

За да се избегне тоа, Светската здравствена организација (СЗО) советува да одржувате растојание од најмалку 2 метри помеѓу себе и секој што кашла или кива, или пак едноставно е во ваша близина. Сепак, за жал многу луѓе не го почитуваат оваа основно правило. Сепак животните како и обично се позитивен пример од кој треба да се учи.