Иднината пристигна: На аеродром во Дубаи, повеќе не ви треба пасош, само погледнете во камерите

Постои тенка линија помеѓу светот каде технологијата помага во подобрување на нашите животи и некои футуристички дистопии каде државите знаат сè за нас и го следат секој наш чекор, додека приватноста станува само некаков архаичен и егзотичен термин. Така, може да се опишат некои реакции на воведувањето технологија на ирис и препознавање лице на аеродромот во Дубаи, која неодамна беше спроведена. Благодарение на оваа технологија, патниците што влегуваат и ја напуштаат земјата повеќе нема да имаат потреба од пасош, или каков било друг хартиен, па дури и дигитален документ.


Наместо пасоши за да се качат во авионот, патниците ќе треба само да погледнат во специјална камера. Аеродромот во Дубаи минатиот месец им ја понуди програмата на сите патници чии податоци за ирисот се поврзани со државните бази на податоци, така што врз основа на нивниот ирис, технологијата ќе го препознае лицето за неколку секунди. Покрај забрзувањето на самиот процес, од аеродромот во Дубаи велат дека тоа е уште еден начин да се спречи ширењето на коронавирусот бидејќи целиот процес е бесконтактен и нема пристап или размена на документи меѓу патниците и службените лица.

Иднината доаѓа, коментира заменик директорот на владината канцеларија за престој и надворешни работи Обаид Мехајер Бин Сурур, нагласувајќи дека сега сите постапки на аеродромот станале дигитализирани. Секако, несомнено е дека тој е навистина во право во овој поглед и дека полагањето на пасош и проверка на пропусницата е многу побрзо, но секоја употреба на таква технологија го покренува и прашањето за приватност. Имено, аеродромот ги поврзува податоците за ирисот со податоци како што се бројот на пасошот и информациите за летот и ги задржува онолку колку што е разумно потребно за целите за кои се користат, па останува непознато колку долго овие податоци навистина ќе бидат зачувани во базата на податоци аеродромот.


Дубаи нема намера да застане само на оваа технологија и нејзината употреба на аеродромите, а тие веќе најавија проширување на веќе големата мрежа на камери со технологија за препознавање лице. За да се намали документацијата, оваа технологија исто така ќе започне со тестирање во некои услуги поврзани со приватниот сектор. Се разбира, можеме да најдеме и бројни критики за таквата технологија преку интернет, па затоа Џонатан Френкле од МИТ изјави дека која било форма на технологија за надзор бара претпазливост, без оглед на земјата во која се користи.