Иднината пристигна! Првиот летачки автомобил е подготвен да полета на надморска височина од 3 000 метри

Сонот за летачки автомобил е само на чекор до реалноста, откако Федералната управа за авијација (ФУА) одобри  хибридно летачко возило кое може што може да достигне брзина од 100 км / ч.

Terrafugia Transition доби специјален сертификат за летање на лесен-спортски авион од агенцијата, давајќи му зелено светло за полетување.

Верзијата за лет сега е достапна на пилотите во школите за летање, иако ќе помине уште една година пред  карактеристиките на автомобилот да бидат „улично легални“ , возилото сè уште треба не ги исполнило стандардите за безбедност на патиштата.

Оптимално, возачите ќе можат да преминат од летање во возење за помалку од една минута, полетувањето и слетувањето би се одвивало на мали аеродроми или автопат.

Корпорцијата Terrafugia се надева дека ќе има комплетно одобрение за производство на двоседниот хибрид до 2022 година. На оние кои се заинтересирани да ја испробаат оваа футуристичка машина ќе им бидат потребни возачка дозвола и сертификат за спортски пилот.

„Нашиот тим остана фокусиран, го подобри нашиот систем за квалитет, ги заврши критичните аспекти на дизајнот, го изгради возилото, заврши 80 деневен тест на лет, испорача 150 технички документи и успешно ја помина ревизијата на ФАА“, изјави генералниот директор на Терафугиа, Кевин Колбурн

Напојуван од мотор што користи гориво Rotax 912iS Спорт со 100 КС, Transition има максимална брзина на лет од 100 км / ч и опсег од околу 645 км, со надморска височина од 3 000 метри.