Играњето видео игри може всушност да го подобри нашето ментално здравје, според науката

Во просек, гејмерите поминуваат повеќе од 6 часа неделно во играње игри. Додека играњето премногу може да предизвика напрегање на очите и да предизвика мигрена, кога се игра повремено, игрите всушност можат да придонесат за многу здравствени придобивки. Експертите откриле дека играњето игри може да биде добро за нашето здравје.

Како е спроведена студијата

За да дознаат дали игрите го подобруваат нашето ментално здравје или имаат позитивен ефект врз нашиот секојдневен живот, биле избрани 33 лица од 55 до 75 години. Тие биле поделени во 3 групи. Од групата 1 било побарано да игра Марио 64, 30 минути на ден, на групата 2 ѝ биле одржани часови по пијано, а на групата 3 не ѝ била доделена никаква задача.

Резултатите откриле дека игрите можат да бидат добри за нас

По 6 месеци, од нив било побарано да направат магнетна резонанца. Според извештајот, само лицата кои припаѓале на групата една – оние со задача да играат игри – доживеале зголемување на сивата маса на нивниот мозок. Нивната краткорочна меморија се подобрила, како и менталното здравје.

Има повеќе истражувања за да се поткрепи тврдењето

Уште во 2014 година, серија слични студии беа спроведени од истите истражувачи со млади возрасни лица како нивни испитаници. Од нив било побарано да играат 3Д загатки и логички игри, а и тие покажале подобрување на нивниот мозок поради игрите.

Друга студија направена од Американското здружение за психологија откри дека играњето игри што се лесни може да го подобри расположението на една личност, да ја ублажи вознемиреноста и да ги смири.

Еве што можат игрите да направат за вас:

  • Видео игрите можат да помогнат во градењето вештини за решавање проблеми кај децата.
  • Тие можат да ви помогнат да ја ублажите болката предизвикана од хронично заболување.
  • Тие дури можат да ве направат попаметни.
  • Игри како Тетрис можат да им помогнат на пациентите со траума.