Илон Маск го поставува истото прашање во секое интервју за да ги пронајде лажговците

Не се станува еден од најбогатите луѓе во светот доколку за вас не работат добри и способни луѓе. Илон Маск откри како точно го користи процесот на интервју за да најде достојни вработени. Маск, кој помогна да се донесат на светот Тесла, Пејпал и Спејс Икс, во повеќе наврати зборуваше за тоа што е потребно за да работи за него.

Тој има изјавено дека „факултетот е само за забава“ и претходно им рекол на потенцијалните вработени во Тесла дека не му е гајле „ако дури и не сте завршиле средно училиште“, но има еден вид на луѓе кои дефинитивно не сака да ги види во своите претпријатија: лажговците.

Маск откри дека се обидува да ги измами лажговците поставувајќи го истото прашање на секој од неговите кандидати: „Кажете ми за некои од најтешките проблеми на кои работевте и како ги решивте.“

Маск објасни дека „луѓето кои навистина го решиле проблемот знаат точно како го решиле“, и затоа можат да ги опишат малите детали што го сочинуваат нивниот успех. Лажговците, од друга страна, се претпоставува дека би се бореле да дојдат до спецификите за тоа како тие го решиле својот таканаречен проблем.

Пристапот на милијардерот кон интервјуата за работа се чини дека е поддржан од науката, која ова го објаснува како техника за управување со асиметрични информации.

Коди Портер, виш научен соработник по психологија и криминално однесување на Универзитетот во Портсмут, ја објаснува техниката: „Таа е дизајнирана да им обезбеди на осомничените јасни средства за да ја покажат својата невиност или вина пред истражителите, обезбедувајќи детални детали информации.“

Овие мали детали можат да им обезбедат на истражителите – или навистина на работодавците – факти што треба да ги следат, како и подетална изјава што може да содржи повеќе индикации отколку пократок, помалку детален одговор.

За време на експериментот со употреба на техниката, Портер објасни дека стапките на точност на откривање лаги се зголемуваат од 48% без употреба на AIM на 81% кога се користел методот, а кажувачите на вистината даваат повеќе информации.