Илустрации кои покажуваат како се промени концептот на животот од нашето детство

Светот се менува прилично брзо. Она што изгледаше фантастично пред 40-50 години е вообичаено денес. Навикнати сме на нови технологии, различно темпо на живот и достапност на избор. Сепак, често ни недостасуваат работи кои не можат да се вратат: предвидливост, стабилност и чувство на сигурност.

Пред 30-40 години беше лесно да се биде 5-та Јована или третиот Зоран во класот. Денес, речиси секоја група во градинка има неколку деца по име Софија или Лука.

Темата за женската физиологија одамна беше табу, но во 21 век луѓето конечно почнаа отворено да зборуваат за менструацијата, менопаузата и други работи. И тоа е во ред.

Разводот повеќе не е стигма, а ставовите кон жените по разводот не стануваат негативни. Можеби семејството нема да успее, но тоа не е причина да се откажете од себе.

Претходно, не сите наставници им го признаваа правото на сопствено расудување на учениците. Денес децата имаат свое мислење од лулка, а психолозите не учат да го почитуваме.

Способноста да се работи од каде било во светот е неоспорно достигнување на нашето време. Работата од дома и фриленс им даде на многу луѓе слобода да се движат, што е одлично.

Но, децата во старите денови беа понезависни: децата од предучилишна возраст лесно можеа да одат до продавница. И сега многу родители ги водат и возат своите деца во училиште до средно.