Има ли живот на други планети? Откриени се две нови „Супер-Земји“ на само 11 светлосни години од нашата планета

Двете планети, наводно, се „во рамките на можната зона за населеност“ на Gliese 887, ѕвезда која е половина од големината на Сонцето и е наречена „едно од најсветлите џуџиња“ каде што водата е во состојба да постои во својата течна форма и може да се најдат карпести светови, иако постои можност да е премногу топло за да се одржи подолго некоја форма на живот.

А што се однесува до „Супер-Земјите“ Универзитетот во Гетинген објасни дека тие имаат „поголема маса од Земјата, но значително помала од оние на нашите локални џинови на мразот, Уран и Нептун“. Со ова неодамнешно откритие, истражувачите се надеваат дека ќе ги дешифрираат атмосферите на планетите.

Универзитетот предводеше тим од целиот свет – вклучувајќи ја и поддршката од Универзитетот во Хертфордшир, Опен Универзитет и Универзитетот Квин Мери од Лондон – на проектот RedDots. Користејќи ја високата точност на радијалната брзина на Планетарниот Пребарувач, познат како Спектрограф HARPS, во Европската јужна опсерваторија во Чиле, ги пронајдоа Глисе 887б и Глисе 887ц.

Д-р Сандра Џеферс, водечка авторка на студијата објавена во списанието Science, во универзитетското соопштение објави: „Овие планети ќе ги обезбедат најдобрите можности за подетални студии, вклучително и потрагата по живот надвор од нашиот Сончев систем.“

„Планетите кои орбитираат блиску како овие имаат големи шанси да бидат привремено затворени кон нивната ѕвезда-домаќин. Ова значи дека додека планетата орбитира околу својата ѕвезда, истата хемисфера секогаш се соочува со ѕвездата. За планетите што орбитираат околу GJ 887, половина од планетите би биле во постојан ден, а другата половина во вечна ноќ. Значи, може да биде многу поладно на некои делови од планетите.“, објаснува Д-р Џон Барнс, астрофизичар на Универзитетот Опен.

Астрономите веќе сакаат да го користат вселенскиот телескоп Џејмс Веб – наследник на телескопот Хабл – да дознаат повеќе за системот. Откриен е и трет сигнал, иако истражувачите се „претпазливи“ и „моментално недостапни“ за да потврдат дали станува збор за планета.