Инстаграм модел собра 100.000 долари за австралиските пожари со продажба на голи фотографии за 10 долари

Американската инфлуенсерка Кајлен Вард веќе собра повеќе од 100.000 американски долари за каузата, откако понуди да испрати гола фотографија од себе на секое лице кое ќе донира најмалку 10 долари на која било организација која помага во борбата против разорните пожари.

Манекенката претходно продавала фотографии за пари и рекла дека се надева дека нејзините редовни клиенти ќе помогнат кога станува збор за собирање готовина за ваква важна причина. Неколку минути откако ја ветила нејзината дарежлива донација, моделот од Тексас бил преплавен со приватни пораки од стотици луѓе кои докажаа дека донирале.

Кејлен, која сега живее во Лос Анџелес, изјави дека добила повеќе од 20,000 пораки и одвојува време да одговори со индивидуализирани голи фотографии. Таа вели дека е инспирирана да направи нешто за да помогне откако видела уништени фотографии од застрашувачки сцени на изгорени домови и животински живеалишта.

Таа ги замоли своите следбеници да донираат на една од неколкуте различни добротворни организации, вклучително и  за рурална противпожарна служба на Нов Јужен Велс, противпожарна служба на викторијанска земја, Црвен крст и одредени болници за коали низ целата земја.

Досега пожарите убиле 24 лица, опустошиле над 1.500 домови и уништиле повеќе од 3,6 милиони хектари земја, убивајќи скоро половина милијарда животни во тој процес.