Интерактивна мапа покажува точно каде се наоѓал градот Скопје пред 600 милиони години

Без разлика дали разгледувате случајни дестинации или барате конкретни места од каде што доаѓаат вашите пријатели сите сакаме да го истражуваме светот на дигитален начин. Сепак, нова веб-страница ја зголеми предноста. Заборавете да ги гледате вашите домови преку сателитски снимки, сега можете да видите како се движел нашиот главен град, а воедно и државата заедно со еволуцијата на Земјата.

Калифорнискиот палеонтолог Иан Вебстер го лансираше античкиот глобус на Земјата. Користејќи комбинација на палеогеографски мапи и податоци од GPlates, ресурс за податоци од геолошки науки, 3D мапата ви овозможува да се вратите дури 750 милиони години во историјата на планетата.

Во текот на историјата на Земјата, супер-континентите се скршиле и се формирале. На пример, можете да ја користите мапата за да видите каде би бил Њујорк на Пангеа, пред да се распадне. Интерактивната мапа можете да ја видите тука, а подолу погледнете каде се наоѓал градот Скопје пред 220, 300, 400, 500 и 600 милиони години, а за останатите периоди и градови отворете ја интерактивната мапа и изберете си град и период.

Пред 220 милиони години

Пред 300 милиони години

Пред 400 милиони години

Пред 500 милиони години

Пред 600 милиони години