Интересен натпревар во Унгарија каде што за учество ви е потребна само сопругата

Околу 40 унгарски сопрузи со сопруги на грб го минаа патот низ грубиот терен во Тапиобичка во саботата, на вториот национален натпревар за носење сопруги. На натпреварот учествуваа околу 40 парови од различни делови на земјата. Учесниците мораа да надминат исцрпувачка патека од 260 метри со различни пречки.

Претходната трка во октомври привлече само десетина парови.

„Штотуку излеговме од тежок период поради коронавирусот и треба да одиме и да се забавуваме на отворено“, рече Гергели Гурали, кој ја организираше трката, за Ројтерс.

Во јануари, Гурали ги започна подготовките за натпревар за кој се вели дека датира од времето на Викинзите.

Финска беше домаќин на Светското првенство во носење сопруга секоја година од 1990 -тите.