Интересни факти за култното куче кое забавуваше многу генерации

Инспекторот Рекс е омилена и култна серија која ги следи храброто и на многу начини исклучително полициско куче Рекс и неговите тренери, полицајци, кои честопати се во втор план поради успехот на Рекс.

Како што обично се случува во серии за животни, инспекторот Рекс е попаметен од повеќето негови човечки колеги. Оваа серија не се обидува да биде претенциозна како некои слични формати, туку ја користи рамката на полициската серија за да ја покаже благородната љубов и лојалност на маж и куче. Заплетот на серијата се наоѓа во Виена, а нејзината безвременска убавина и традиција што ја зрачи дава посебна привлечност за оваа серија. Едноставноста на серијата и неодоливото куче Рекс се тајната на нејзината привлечност.

Прочитајте интересни факти за култното куче што ќе ве воодушеват!

1. До 2000 година, Рекс го играше кучето Реџиналд фон Равенхорст, а во самата серија беше јасно дека ова е всушност „вистинското“ име на Рекс.

2. Реџиналд беше заменет од Рет Батлер, а во последното издание од 2008 година го игра американското куче Хенри.

3. Рекс смени многу човечки пријатели во текот на 11 сезони, вклучувајќи го и славниот актер Гедеон Буркхард.

4. Кучето кое го играше Рекс во италијанската верзија на серијата, го доби името Хенри и по потекло е од САД.

5. Хелмут Бросман беше сопственик на Santo vom Haus Zieglmayer, првото куче што го играше Рекс. Бросман е германски претприемач и одгледувач на кучиња.

6. Питер Хајек изјави дека поранешниот папа Бенедикт Шеснаесетти е обожавател на „инспекторот Рекс“.