Интригантната навика за јадење на луѓето кои живеат до 100 години – и зошто и вие треба да го следите примерот
За да се доживее 100-годишниот јубилеј, едноставната промена во начинот на живот може да биде клучна. Според италијанскиот експерт за долговечност, д-р Валтер Лонго, консумирањето лесна и рана вечера значително ја зголемува шансата за подолг живот.
Истражувањата покажуваат дека големите оброци во вечерните часови го отежнуваат метаболизмот на телото, зголемувајќи го ризикот од високи вредности на холестерол и крвен притисок. За да се постигне подобро здравје, препорачливо е да се заврши вечерата три часа пред спиење и да се остават 12 часа помеѓу последниот и првиот оброк следниот ден.
Таканаречената „диета за долговечност“, која вклучува мешунки, цели зрна, зеленчук, јаткасти плодови и маслиново масло, е клучна за овој начин на исхрана. Истражувањата исто така укажуваат дека интермитентниот пост – привремено воздржување од храна – ја активира автофагијата, процес кој ги обновува оштетените клетки, што може да го успори стареењето.
Д-р Лонго нагласува дека раната вечера помага во синхронизација на циркадните ритми, кои се важни за телесните функции. Доколку здравствените проблеми се јавуваат, тој советува префрлање на поголем појадок и ручек, наместо на обемна вечера.
Глобалните проекции сугерираат зголемување на животниот век до 2050 година, со значителни придобивки од јавното здравство во борбата против кардиоваскуларни и нутритивни болести.
Најстарата жива личност, бразилската калуѓерка Ина Канабаро Лукас, има 116 години, додека рекордот го држи Жан Луиза Калмент, која живеела 122 години.
Факторите како активен животен стил, социјални врски и правилна исхрана, остануваат основа за долготраен и квалитетен живот.
Коментирај анонимно