Исклучително ретка сончева бура може да доведе до „Интернет апокалипса“

Екстремниот вселенски временски настан може да влијае на Интернетот на Земјата.

Тешките сончеви бури, научно познати како „исфрлања на коронална маса“, се случуваат ретко, а следната може да го предизвика она што се опишува како „интернет апокалипса“.

Овие потенцијални недостатоци на интернет исто така не би биле кратки, според студијата на Сангета Абду Џyиоти од Универзитетот во Калифорнија, САД, би можеле да останеме без интернет неколку месеци.


Абду Џyиоти во својата студија објаснува дека луѓето се заштитени од овие сончеви бури, за кои се вели дека се случуваат еднаш во 80 до 100 години, од магнетното поле и атмосферата на Земјата, но тие можат да предизвикаат „значителна штета на вештачката инфраструктура“, како што е интернетот.

Таа вели:

„Кога земјата е во насокота на исфрлањето на коронална маса, овие магнетизирани и наелектризирани сончеви честички ќе комуницираат со магнетното поле на земјата и ќе произведат непосакувани ефекти“.

До денес, најголемите сончеви настани што бил снимени се случиле во 1859 и 1921 година, долго пред да се создаде интернетот, забележува Абду Џyиоти. Сепак, овие бури, наводно, предизвикале „екстензивни прекини на електричната енергија“, како и „значителна штета на тогашната комуникациска мрежа, телеграфот“.

Во однос на тоа кога можеме да очекуваме ваков настан што предизвикува интернет апокалипса, според студијата, веројатноста да се случи екстремен вселенски временски настан што директно влијае на Земјата се проценува на 1,6% до 12% во деценија.

Сепак, не е познат точниот датум кога може да се појави.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.