Истражувачи го измамија системот за препознавање на лица на аеродромите и докажаа дека не е сигурен

Бидејќи технологијата станува сè понапредна, почнавме да се потпираме на неа за голем број работи. Без разлика дали треба да нè разбуди наутро, да нѐ потсети за состаноци или едноставно да ги слушаме нашите омилени песни, таа сега е многу интегрирана во нашите животи.

Технологијата е пречекана со отворени раце на аеродромите, бидејќи употребата на машини го намалува времето на чекање кога станува збор за минување преку гранична контрола и влегување во авионот, бидејќи системите за препознавање на лица можат брзо да ги идентификуваат луѓето и да ги споредат со фотографии од пасошите.

Признавањето на идентитетот е неопходно за безбедноста, особено на аеродромите, но излегува дека системите не се непобедливи. На почетокот од оваа недела, истражувачите од фирмата за вештачко разузнавање Кернон открија дека тие се во можност да измамат некои системи за препознавање на лица и воопшто не им е потребна напредна технологија за тоа. Всушност им била потребна само испринтана маска.

Истражувачите користеле маски на кои се прикажани лица на други луѓе и ги тестирале системите на аеродромите на три континенти. Маските успешно ги измамиле системите за препознавање на лица на таблетите на компаниите Alipay и WeChat и систем на граничен премин во Кина.

Тие исто така успеале да го измамат системот за препознавање на лица на пасошка контрола на аеродромот Шипхол во Амстердам. Очигледно, користените маски биле пореалистични, така што не би можел да се измами системот со маска од Доналд Трамп или Кралицата Елизабета, но сепак доколку некој дојде до пореалистична маска ова е изводливо.

Додека истражувачите беа успешни со голем број на системи, тие не успеаја да го измамат Apple ID или системот на Huawei, кои што користат пософистицирана технологија позната како структурирана светлина.