Истражување спроведено на 11.000 парови, точно укажува на она што го прави бракот успешен

Многумина од нас минуваат низ романтични врски во потрага по совршената. Работата е: квалитетот на врската е субјективен. Она што го знаеме е дека лошите врски имаат негативни резултати како лошо физичко здравје, депресија и изгубена работна продуктивност, но понекогаш не можеме да прецизираме што ја прави една врска/брак добар/добра. Добрата вест е што научниците открија кои се најважните карактеристики на успешната врска.

Постојат причини зошто некои романтични врски напредуваат повеќе од другите.

Иако е тешко да се разбере што ја прави врската да трае, научниците долго време проучувале што ги прави успешни. Психологот Џон Готман спроведе разни експерименти во, како што ја нарече, „Лабораторија за Љубов“. Врз основа на неговите заклучоци, тој ги категоризирал паровите во „господари“ и „катастрофи“. Потоа, забележал кои се вообичаените карактеристики на „господарите“ (оние кои имале долготрајни врски) и „катастрофите“ (оние што се развеле или биле несреќни).

Она што заклучил е дека „господарските“ двојки се ценеле едни со други и граделе средина на почит и љубезност. Чувството на валидност, грижа, разбирање и споделувањето моменти на радост има големо значење во правењето парови да се чувствуваат поврзани и да останат верни едни на други. Но, постојат и други докажани црти кои ја прават врската трајна.

Најважните квалитети на долготрајните врски

Многу интересна студија анализирала 11196 парови околу една година и собрала податоци кои имале за цел да го предвидат квалитетот на врските. Тие ги мереле возраста, карактеристиките на личноста, полот и приходот. На крајот на краиштата, ова беа карактеристиките што најдобро предвидуваа дали партнерот ќе биде среќен во врската.

  • Согледување на посветеност на партнерот: во смисла „Мојот партнер сака нашата врска да трае вечно“.
  • Благодарност: во смисла „Се чувствувам многу среќна што имам партнер во мојот живот“.
  • Задоволство во интимна врска: во смисла, партнерите се чувствуваат задоволни со својата интимност.
  • Согледување на задоволство од партнерот: во смисла „Нашата врска го прави мојот партнер многу среќен“.
  • Конфликт: во смисла „Колку често имате расправии со вашиот партнер?“

Овие карактеристики укажуваат на тоа дека и двајцата партнери инвестираат еден во друг, имаат слични цели и чувствуваат доверба, љубов и страст во интимна, романтична врска.

И ова се индивидуалните фактори и ризици кои доколку се надминат ќе доведат до задоволство од врската:

Следниве се неколку одлики засновани врз чувствата на партнерот кон нивната врска. Тие вклучуваат:

  • Задоволство од животот: како во „Условите во мојот живот се одлични“.
  • Негативно влијание: како при чувство на вознемиреност или раздразливост.
  • Депресија: како кај чувството на безнадежност.
  • Анксиозност на приврзаност: како во „Многу се грижам за моите односи со другите“.
  • Избегнување на приврзаност: како во „Претпочитам да не бидам премногу близу до партнерот“.

Тоа значи дека тоа се чувствата кои не би требале да бидат поважни во врската. Некои се добри, а некои не. Генерално, збирот на позитивни чувства треба да ги надминува негативните и да изгради среќна, долготрајна врска. Интересно, личноста, расата, образованието или начинот на кој другиот партнер ја перцепира врската на партнерот, се чинеле дека не се многу важни.

На крајот на краиштата, она што ја прави добрата врска е задоволството и благодарноста.

Што значи ова е дека долготрајната врска го надминува она што обично го учиме: илузијата за наоѓање на совршен партнер. Она што студијата всушност го докажува е дека квалитетот на врската се базира првенствено на тоа колку сте задоволни и благодарни еден кон друг – а карактерот и не е толку приоритет.

Според авторот на студијата, научникот Саманта Џоел, градењето партнерство е поважно од вистинскиот партнер што го одбирате – и тоа води до задоволителна врска. За сите нас, советот е: не фокусирајте се толку на еден вид личност/карактер, туку да се ангажирате еден со друг за да се постигне заемна среќа.