Италијанците направија робот кој ќе им работи на лозјата: работи без паузи, не се уморува, не пие алкохол, не забушава на работа

Во срцето на Италија, научниците го создадоа Фраски – робот-лозар кој работи без пауза и нема потреба од одмор или чаша вино. Овој уникатен прототип можеби е првиот чекор кон целосна револуција во земјоделството, каде недостаток на работна рака и климатските промени често го кочат развојот на индустријата.​

Италијанците направија робот кој ќе им работи на лозјата: работи без паузи, не се уморува, не пие алкохол, не забушава на работа

Фраски – резултат на соработка меѓу наука и индустрија за решавање на кризни проблеми во лозарството

Проектот, координиран од истражувачот Мануеле Каталано и Лабораторијата за роботика во Италијанскиот технолошки институт во Џенова, е создаден во соработка со компании, универзитети и иновативни центри од Бергамо. Нивната заедничка цел е преку роботика и вештачка интелигенција да одговорат на недостигот од квалификувана работна сила и предизвиците на еколошката одржливост.

Фраски – резултат на соработка меѓу наука и индустрија за решавање на кризни проблеми во лозарството

Напредна технологија на Фраски: автономно движење, манипулација и мапирање со прецизност

Фраски е опремен со роботизирана рака и специјален манипулатор за работа со растенијата, како и интегрирана камера која му помага да препознава гроздови и да избегнува пречки. Со автономно движење низ нерамни лозја, тој извршува сложени задачи: мониторинг на раст и зреење, масовно или селективно прскање, па дури и берба. Роботот може да примени разновидни додатоци според потребите на лозарите.

Напредна технологија на Фраски: автономно движење, манипулација и мапирање со прецизност

Софтвер со модуларна архитектура за врвна прецизност – помошник кој не греши со ѓубриво

Во основата на Фраски стои иновативен софтвер со три главни модули: за перцепција, манипулација и навигација. Интуитивниот интерфејс овозможува лесно управување, а собраните податоци овозможуваат дигитално мапирање на лозјата и точно, навремено додавање на хранливи материи – заштитувајќи ја околината и здравјето на луѓето од прекумерна хемија.

Софтвер со модуларна архитектура за врвна прецизност – помошник кој не греши со ѓубриво

Испитувањата покажаа: Фраски успешно се справува со тешки терени и деликатни плодови дури и во реални услови

Создавањето на ваков робот беше вистински инженерски предизвик: лозјата често се нерамни и густо обраснати, сезонските промени ја усложнуваат работата, а нежното грозје лесно се оштетува. Првите тестирања во лабораторија и вистински лозја во Бергамо ја докажаа способноста на Фраски да се движи самостојно, да избегнува препреки и успешно да ја обработува бербата.

  • АуууФ напиша:

    За тутун да направат 🙂

  • Goran напиша:

    I vino neka pie ne mora da go prodavaat hahahah.

  • zoritoler imol напиша:

    Hi there very cool website!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m glad to search out so many helpful info here in the post, we want develop extra strategies on this regard, thanks for sharing.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *