Изгубената источноевропска цивилизација чии членови беа прогласени за први комунисти

Приказната за културата на Трипилија започна пред околу седум илјади години. Оваа цивилизација се развила на подрачјето на денешна Молдавија, Украина и Романија. Со ископување на градовите во Трипилија, денешните архитекти заклучиле дека жителите на Трипилија биле меѓу првите кои ја искористиле урбанизацијата, а според големината на градовите се проценува дека на нивната област живееле околу милион луѓе. Приказната за оваа за многумина непозната култура ја објави порталот Би-Би-Си.

Жителите на Трипилија ги имплементираат сите технолошки достигнувања од тоа време во нивната изградба. Помеѓу ископувањата се пронајдени парчиња софистицирана керамика украсена со бои и дезени и разни статуетки кои сведочат за културата која ги обожавала божиците.

Градежните техники овозможиле изградба на згради од дури 700 квадратни метри, што во тоа време бил неверојатен подвиг.

Ископувањата првично биле финансирани од Советскиот Сојуз кој направил паралела помеѓу импресивната античка цивилизација и марксистичката теорија за општество без класни разлики и приватна сопственост, која набрзо стана дел од пропагандата.

Културата во Трипилија се сметала за примитивна комунистичка култура, но, како што работата продолжила, научниците сфатиле дека тоа не е така. Имено, како што археолозите откривале сè повеќе импозантни градби, се поставувало прашањето дали тие можело да бидат изградени од општество без класни разлики.

Во следните години, археолозите кои се дрзнале да го постават прашањето биле прогласени за државни непријатели, некои избегале, а некои биле осудени за шпионажа. Малку книги за културата на Трипилија биле објавени во странство, но тие никогаш не стигнале до Украина, а Украинците долго време не знаеле што точно се истражувало на нивната територија.

Денес, културата во Трипилија доживува нов подем преку модата, украинската дизајнерка Свитлана Бевза преку облека и накит сака да ја подигне свеста за оваа древна цивилизација која останала неправедно непозната низ историјата.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.