Јадењето на оваа ужина секој ден го подобрува помнењето — ви треба помалку од половина чаша
Можеби сакате да фатите уште една рака од вашата омилена закуска во барот.
Ново истражување сугерира дека едноставна, секојдневна храна може да го засили протокот на крв во мозокот — витална функција која има тенденција да ослабне со возраста.

Содржина:
- Јадењето 60 грама печени кикирики дневно ги подобрува функциите на мозокот и срцето кај возрасни луѓе
- Протокот на крв во мозокот се зголемува за 3,6% и се подобрува меморијата кај учесниците
- Крвотокот се зголемува за 4,5% во сивата маса и по региони во мозокот: чело 6,6%, темпорални лобуси 4,9%
- Јадењето кикирики води до подобро препознавање на зборови на тест за меморија, а притисокот се намалува за пет mmHg
- Ризикот од деменција расте, но кикириките можат да го забават овој процес – новите студии носат надеж
- Науката открива зошто кикириките помагаат: аминокиселини, здрави масти и антиоксиданси без зголемување на телесната тежина
Јадењето 60 грама печени кикирики дневно ги подобрува функциите на мозокот и срцето кај возрасни луѓе
Истражувачите од Универзитетот во Мастрихт, Холандија, избрале 31 здрави лица на возраст од 60 до 75 години и ги вклучиле во 16-неделен режим во кој секојдневно јаделе по 60 грама несолени кикирики печени со кора (нешто помалку од половина чаша), интегрирани во нивната редовна исхрана. Учесниците не смееле да ги дробат или топлат кикириките, бидејќи тоа би влијаело на нивните нутритивни својства.
Во текот на студијата, волонтерите биле тестирани на почетокот, на средината и на крајот. Се мереле крвниот притисок и структурата на телото, а во завршната фаза биле додадени когнитивни тестови и напредна визуелизација за следење на протокот на крв во мозокот.
Протокот на крв во мозокот се зголемува за 3,6% и се подобрува меморијата кај учесниците
Со крајот на студијата, резултатите биле јасни. Визуелизациите покажале значително подобрување на васкуларната реактивност на мозокот, или способноста на крвните садови да се шират и стеснуваат за да го регулираат протокот на крвта. По 16 недели јадење кикирики, глобалниот церебрален проток на крв кај учесниците се зголемил за 3,6% во споредба со контролниот период.
“CBF е важен физиолошки маркер за васкуларната функција во мозокот и се однесува на количината на крв која протекува низ мозокот, носејќи кислород и хранливи материи неопходни за одржување на здравјето на мозокот,” рече д-р Петер Јорис, автор на студијата. Низок CBF е поврзан со когнитивен пад и може да влијае на вниманието, психомоторната брзина и помнењето.

Крвотокот се зголемува за 4,5% во сивата маса и по региони во мозокот: чело 6,6%, темпорални лобуси 4,9%
Кога Јорис и неговите колеги ја испитувале сивата маса во мозокот, каде се наоѓаат телата на невроните, забележале зголемување на протокот на крв од 4,5%. Челните лобуси имале зголемување од 6,6%, а темпоралните лобуси 4,9%. Овие области се клучни за меморијата, јазикот, одлучувањето и емоционалната контрола.
Јадењето кикирики води до подобро препознавање на зборови на тест за меморија, а притисокот се намалува за пет mmHg
Овие васкуларни придобивки донеле и подобрување на меморијата. На тест за меморија, луѓето кои јаделе кикирики препознале повеќе зборови од листата што ја виделе 20 минути претходно, во споредба со контролниот период.
“За прв пат докажавме дека внесувањето кикирики ја подобрува васкуларната функција на мозокот кај здрави постари лица,” изјави Јорис.
Систолниот крвен притисок кај учесниците се намалил во просек за пет mmHg, а пулсниот притисок за четири mmHg. Ова е значајно, затоа што покачениот крвен притисок оштетува мали крвни садови во мозокот и срцето, зголемувајќи го ризикот од кардиоваскуларни болести и когнитивен пад.
Ризикот од деменција расте, но кикириките можат да го забават овој процес – новите студии носат надеж
Ова откритие е особено важно во време кога деменцијата е сè почеста. Повеќе од 6 милиони Американци — околу 10% од луѓето над 65 години — живеат со оваа болест која го краде помнењето и годишно одзема повеќе од 100.000 животи. Експертите предвидуваат дека оваа бројка ќе се удвои до 2060 година.
Јорис за Psypost додава: “Нашите резултати сугерираат дека внесувањето несолени, печени кикирики со кора секој ден може да го поддржи здравјето на мозокот со стареењето.”
Науката открива зошто кикириките помагаат: аминокиселини, здрави масти и антиоксиданси без зголемување на телесната тежина
Научниците сметаат дека ефектот се должи на фактот што кикириките имаат многу L-аргинин, незаситени масти и полифеноли, кои се добри за крвните садови. Кората содржи и растителни влакна, како и антиоксиданси.
И покрај тоа што учесниците додадоа 340 калории дневно во менито, нивната тежина речиси и да не се зголеми.
Јорис и неговиот тим веќе планираат да проверат дали и другите производи од кикирики, како путерот од кикирики, носат слични ефекти и дали помали количини може да бидат исто толку ефективни.

Коментирај анонимно