Премини на МотикаX

„Јадев црвено месо и јајца секој ден еден месец, за инает на советите на лекарите… еве ги моите шокантни резултати“

И покрај годините пишување за опасностите од црвеното и преработеното месо, една здравствена новинарка одлучила лично да го испита влијанието на ваквите намирници врз телото. Иако речиси целиот живот избегнувала говедско, јагнешко и пржени производи како сланина и колбаси, во текот на февруари решила секојдневно да ги вклучува во исхраната наместо вообичаената пилешка или рибна протеинска основа.

Пред почетокот на експериментот направила крвни анализи, кои покажале гранично високи вредности на LDL холестерол и триглицериди – ризик-фактори за срцеви заболувања и дијабетес. Исто така, имала и недостиг на витамин D.

 

„Јадев црвено месо и јајца секој ден еден месец, за инает на советите на лекарите... еве ги моите шокантни резултати“

Резултати од експериментот

За време на експериментот, консумирала разновидни видови црвено и преработено месо, секогаш во комбинација со житарки, овошје и зеленчук. Иако очекувала зголемена замореност и влошување на здравствената состојба, резултатите биле изненадувачки: LDL холестеролот се намалил за 8%, а триглицеридите опаднале за една третина.

Единствениот негативен индикатор била благо покачената вредност на ензимот алкална фосфатаза – потенцијален знак за недостаток на цинк или витамин Б12, нутриенти што се среќаваат во храна што таа ја избегнувала месецот.

И покрај повремената подуеност и варење по масни оброци, генералното здравје останало стабилно. Интересно е што дури и менталната замагленост, карактеристична за зимскиот период, делумно се подобрила, иако тоа може да се должи на здрава комбинација од храна богата со растителни влакна и хранливи материи.

 

Резултати од експериментот

Заклучок од експериментот

По завршување на експериментот, новинарката останува претпазлива: нема целосно да премине на црвено месо, но ќе размисли за повремено вклучување на стек или сланина во менито. Нејзиното искуство покажува дека умереноста, квалитетот и рамнотежата во исхраната можат да ја надминат стигмата околу одредени намирници.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *