Јапонската компанија создаде маска за лице која преведува во реално време

Јапонската технолошка компанија Donut Robotics создаде маска за лице способна да преведува јазици во реално време, претворајќи го она што неодамна стана широко користена безбедносна претпазливост во иновативен комуникациски уред. Паметната маска C-FACE може паметно да пренесува пораки, пред да ги преведе од јапонски на осум други јазици.

Donut Robotics се надева дека маската ќе се покаже како корисна „во општество во кое луѓето живеат едни од други“ и ги насочува производите на масовен пазар што едноставно не постоеше пред пандемијата.

C-FACE маската уредно се вклопува во однос на вашата стандардна маска за лице, користејќи Bluetooth за да се поврзете со апликација за паметен телефон и таблет, кои потоа можат да го пренесат говорот во текст и повици.

Оваа апликација исто така може да помогне да се засили гласот на корисникот доколку има потреба, да може да се поврзе со паметни телефони до растојание од 10 метри.

„Со години работевме напорно за да развиеме робот и ја искористивме таа технологија за да создадеме производ што одговара на тоа откако коронавирусот го преобличи општеството. Ние сè уште имаме многу ситуации кога треба да се сретнеме лично. Во оваа нова нормална … маската и апликацијата се многу корисни.“, велат од компанијата.

Инженерите на Donut Robotics, наводно, ја смислиле идејата додека барале производ за да помогнат во работењето да остане во живот за време на тековната здравствена криза.

Во времето кога за прв пат погоди глобалната пандемија, Donut Robotics штотуку го склучиле договорот за снабдување на роботските водичи и преведувачи на аеродромот Ханеда во Токио.

Маската ќе чини околу 40 евра. На клиентите ќе им се наплаќа и месечна претплата за функциите за превод и записници. Првите 5.000 маски C-FACE ќе им бидат доставени на купувачите во Јапонија од септември па натаму, а Donut Robotics исто така има намера да ги продаде низ Кина, САД и Европа.