„Јас сум абдоменален доктор и денес ќе ви кажам која е НАЈЗДРАВАТА храна за вашите црева, црн дроб и жолчка!“
Гастроентерологот од Флорида Џозеф Салхаб ја открива својата секојдневна исхрана со овошје, риба, кафе и јаткасти плодови, надевајќи се дека тоа ќе ги инспирира неговите 1,7 милиони следбеници на TikTok да усвојат навики за исхрана кои се погодни за цревата и црниот дроб.
„Се обидувам да се држам настрана од брзата храна која е мрсна и пржена“, вели Салхаб во видеото објавено во неделата за TikTok . „Не сум совршен и понекогаш се расфрлам, но забележувам дека кога готвам сам, имам тенденција да не се прејадам и се чувствувам многу нахрането“.

Салхаб често го започнува денот со вода со лимон, чај со лимон или свежо овошје.
„Луѓето кои јадат повеќе витамин Ц имаат тенденција да имаат помал ризик од камења во жолчното кесе, подобро здравје на црниот дроб и подобри цревни бактерии“, вели Салхаб во објавата.
Се покажа дека витаминот Ц го зголемува нивото на добри цревни бактерии и помага во одржување на силен имунолошки систем. Покрај лимоните, витамин Ц може да се најде и во портокалите, грејпфрутот, кивито, дињата, јагодите, пиперките, доматите, бриселското зелје и брокулата.

Освен вода и чај, Салхаб пие кафе за да се заштити од камења во жолчката и заболување на замастен црн дроб.
Научен преглед од 2022 година покажа дека кафето го стимулира ослободувањето на холецистокинин, хормон кој игра клучна улога во варењето. Салхаб вели дека јаде и две порции јаткасти плодови неделно.
„Знаеме дека луѓето кои јадат повеќе јаткасти плодови имаат тенденција да имаат помал ризик од рак на дебелото црево и помал ризик од заболување на замастен црн дроб“, објасни тој.

Јаткастите плодови вклучуваат бадеми, бразилски ореви, индиски ореви, лешници, макадамија, пекан, ореви, ф’стаци. Студијата од 2017 година на пациенти со рак на дебелото црево во 3 фаза покажа дека оние кои јаделе најмалку 200 грама јаткасти плодови неделно имале 42% намален ризик од повторување на ракот и 57% помали шанси за рана смрт.
Сепак, внимавајте да не консумирате премногу бразилски ореви, бидејќи тие се богати со селен и можат да предизвикаат токсичност од селен. Јаткастите плодови како што се оревите, кикириките и лешниците се исто така добри извори на омега-3 масни киселини, кои се неопходни за нашето срце, мозок и очи. Истражувањата покажуваат дека овие „здрави“ масти имаат позитивно влијание и на метаболизмот на мастите во црниот дроб.

Салхаб се заситува со јадење риба најмалку три пати неделно. И, конечно, тој се обидува да остане активен, возејќи велосипед или правење помеѓу 5.000 и 10.000 чекори дневно.
„Забележав дека ова ми помага подобро да ја сварам храната“, рече тој. „Луѓето кои повеќе вежбаат имаат помал ризик од заболување на црниот дроб, помал ризик од камења во жолчното кесе, подобри цревни бактерии и здраво празнење на дебелото црево“.

Коментирај анонимно