„Јас сум доктор и јадев сланина, путер и јајца цел еден месец – она што се случи со моето тело му пркоси на она што ви го кажуваат „здравствените експерти“
Со години, сланината, путерот и јајцата се „ставаат на црната листа“ поради нивната висока содржина на масти и холестерол, кои често се поврзани со срцеви заболувања и зголемување на телесната тежина.
Сепак, д-р Стен Екберг, нутриционист од Грузија, тврди дека јадењето на овие намирници 30 дена директно всушност го подобрило неговото здравје. Д-р Екберг, кој редовно експериментира со својата исхрана, забележал подобрувања во неговата телесна тежина, телесните масти, инсулинот, гликозата, холестеролот и маркерите за здравјето на црниот дроб. По 10-дневно прејадување со нездрава храна, неговата крвна слика била алармантна, со опасни зголемувања на инсулинот, гликозата, триглицеридите и индикаторите за оштетување на црниот дроб. Тој се здебелил 10 килограми за нешто повеќе од една недела.
За да ја промени штетата, Екберг усвоил чиста кетогена диета, фокусирајќи се на оброци со маснотии и ниски јаглехидрати како сланина, путер, јајца, лиснати зелени салати и други протеини. Тој го комбинирал ова со периодично постење, јадење еден или два оброка дневно и пост од 16 до 24 часа. Во рок од 30 дена, Екберг изгубил 14 килограми и се вратил на здравите нивоа на сите крвни маркери. Неговите нивоа на инсулин и холестерол, кои се зголемиле по експериментот со нездравата храна, повторно влегле во нормала. Неговото тело, исто така, постигнало кетоза, овозможувајќи му да согорува масти за енергија.
Додека експериментот на д-р Екберг ги покажува потенцијалните придобивки од кето диетата, тој предупредува дека таа можеби нема да работи за секого. Здравствените експерти, исто така, предупредуваат за ризиците од диетите со висока содржина на масти, што може да доведе до проблеми како низок крвен притисок, камења во бубрезите и недостаток на хранливи материи.
Коментирај анонимно