„Јас сум докторка – ова се 5 работи што никогаш не би ги ставила во уста, доколку сакам да си го заштитам здравјето“

Докторка ги откри петте намирници кои таа никогаш не би ги јадела, затоа што тврди дека многу од нив може да претставуваат сериозна закана за нашето здравје.

Информациите беа споделени во новото видео на TikTok објавено од д-р Џесика Кис од Калифорнија, која е специјалист по семејна медицина. Д-р Кис, со корисничко име @askdrmom на социјалните мрежи, често оди на платформата за да сподели медицински совети и трикови, и овој пат не беше поинаку.

„Б. цереус, еден вид бактерија, излегува кога варениот ориз се остава на собна температура некое време, а потоа особено се активира ако повторно го загреете во микробранова печка “, објасни таа.

Следна на нејзината листа беше секоја храна што седела надвор за време на пикник.

„Попрво би сакала да бидам гладна отколку да јадам храна што седи надвор, бидејќи вашиот ризик од болести кои се пренесуваат преку храната е превисок“, објасни таа.

Како трет совет, д-р Кис рече дека би избегнувала да јаде работи што „соодветствуваат на бојата на нејзината коса“, која е обоена во розова и виолетова боја. И како четврто, би било да не јаде било што од лименка што е издлабена, поради страв од ботулизам.

Ботулизмот е ретка болест, но може да биде доста опасна по живот и е предизвикана од ботулински токсин, кој може да се појави во храната што е „неправилно конзервирана“ или ферментирана.

Конечно, последното нешто што таа призна дека никогаш не би го јадела е дефинитивно „чудно“, а тоа е грејпфрутот.

„Причината е што толку многу лекови имаат лоша реакција со грејпфрут“, откри д-р Кис.

 

@askdrmom

I have more. But these are my big ones. For sure share this list with a friend! #5things #doctorlife #sickday #fall2024 #fallfood #momlife

♬ Little Things – Tiqta

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *