„Јас сум кардиохирург – еве кои зеленчуци се најздрави за вашите црева и срце“
Веќе повеќе од 25 години го проучувам длабокото влијание на цревата врз целокупното здравје — прво како кардиохирург, а потоа како истражувач во ресторативната медицина. Она што го научив е едноставно: цревата се основата на сè — од имунитетот до мозочната функција и долговечноста.
Еден од најмоќните начини да се поддржат? Јадење на вистинските зеленчуци. Но, не сите зеленчуци се еднакво добри. Најхранливите имаат две клучни карактеристики: висока содржина на полифеноли и горчина (да, горчина!). Овие соединенија ја хранат цревната микробиота, го намалуваат воспалението и ја подобруваат когнитивната функција.
5 најздрави зеленчуци за вашето здравје
Брокула, прокељ, карфиол, зелка, рукола— вистински суперјунаци за здравјето на цревата
Тие ја поттикнуваат продукцијата на постбиотици, нуспроизводи од бактериска ферментација што го регулираат имунитетот. Тие исто така ја подобруваат функцијата на митохондриите, кои ја претвораат енергијата од храната во енергија што клетките ја користат.
Богати се со сулфурни соединенија кои го поддржуваат васкуларното здравје.
Артичоки
Артичоките, важен дел од медитеранската исхрана, се полни со инулин — пребиотичко влакно што ги храни корисните цревни бактерии. Тие се нискокалорични и богати со калиум, витамин Ц, магнезиум и фолати.
Не ги фрлајте стеблата — тие содржат најмногу влакна! Само излупете ја тврдата надворешна обвивка.
Коренест зеленчук, цикорија и шитаке
Коренест зеленчук
Не сите коренести зеленчуци имаат иста хранлива вредност. Ротквици, кромид, лук се нискозасладени опции полни со пребиотици што ја хранат микробиотата. Други здрави избори се репа, виолетов и портокалов сладок компир.
Избегнувајте премногу варени моркови и цвекло — тие ослободуваат вишок шеќери. Наместо тоа, пробајте сурово цвекло карпачо со маслиново масло и нане.
Цикорија и горки зелени листови
Омилени во Италија и Франција, нивната горчина укажува на висока содржина на полифеноли, што ги прави моќна храна за долговечност.
Особено црвената цикорија е одличен извор на антиоксиданси што го штитат телото од оштетување предизвикано од слободни радикали.
Најмногу сакам да ги јадам сурови! Белгиската ендивија ја користам како „чипс“ за гвакамоле.
Шитаке печурки
Шитаке печурките содржат бета-глукан, полисахарид што го намалува холестеролот и го поддржува здравјето на цревата. Често ги има во маркетите. Ги додавам во пржени јадења или супи за дополнителен имунолошки поттик.
Бидете внимателни со јадење сурови печурки поради можноста да содржат токсини.
Коментирај анонимно