„Јавна тајна“: Психолог објаснува зошто многу луѓе гледаат „18+“ содржина во работно време

Психолозите често ја гледаат порнографија во широк опсег, а некои ја сметаат за релативно безопасна, па дури и корисна. Но, преголемата употреба, од погрешни причини и на несоодветни места, може да резултира со штетни нарушувања на нашата перцепција и вредности. Ова се смета за проблематична употреба на порнографија. Пристапот до содржини за возрасни на работа спаѓа во втората категорија, но илјадници луѓе сè уште го прават тоа.

Кој го прави тоа?

Истражувањето во САД на приближно 2.000 возрасни лица спроведено во 2014 година покажа дека 63 отсто од мажите гледале порнографија на работа барем еднаш во последните три месеци, а 38 отсто го направиле тоа повеќе од еднаш. Кај жените, 36 отсто гледале порнографија на работа во последните три месеци, а 13 отсто повеќе пати.

„Овде може да се вклучи и одредена пристрасност на учесниците во истражувањето во самоизборот, па разумно е да се каже дека не ја знаеме точната големина на проблемот со користење на порнографија на работното место. Иако не е табу како порано, еден од десет испитаници обично се откажува од сексуалните прашања во анкетите, а бидејќи помладите испитаници имаат полиберални ставови кон порнографијата од постарите луѓе, анкетите за работната класа понекогаш можат да дадат чудно искривени резултати.“, пишува Крег Џексон, професор по психологија на Универзитетот во Бирмингем во анализа за The Conversation.

Истражувањето за гледање порнографија на работното место има тенденција да се фокусира на професии со секојдневен рутински пристап до Интернет како дел од нивната работа, објаснува Џексон.

Националната научна фондација на САД откри епидемија на широко распространета повторна употреба на порнографија меѓу нејзиниот персонал во 2009 година. Официјалните бројки објавени по барањето за слобода на информации од страна на Асоцијацијата за печат покажаа дека имало 24.000 обиди за пристап до порнографија во британскиот парламент помеѓу општите избори во јуни 2017 година и јануари 2018 година. Иако ова вклучува секој обид за пристап до веб-страниците за возрасни на работното место, обемот на проблемот е сè уште изненадувачки, истакнува Џексон.

Зошто да се ризикува?

Тој, исто така, го наведува примерот на студијата во три дела на 2.500 мажи и жени во Унгарија, која открила осум различни мотиви за користење на интернет порнографија. Најчеста причина било едноставното задоволство, кое било мотивација за 45 отсто од испитаниците. Други 12 отсто ја навеле љубопитноста, а 10 отсто рекле дека се препуштаат на фантазии за недостижни сексуални искуства.

Ниту еден од осумте мотиви не беше цврсто поврзан со проблематичната употреба на порнографија, но некои луѓе рекоа дека користеле порнографија на работа за да се справат со стресот или кога им било потребно емоционално одвлекување, како на пример справување со лошото расположение, пишува Џексон.

Овие две причини имаат поблиска врска со проблематичната порнографија, бидејќи потенцијално ја отсликуваат тенденцијата да се користи порнографија за решавање на други проблеми, додава британскиот психолог.

Можно е некои луѓе да користат порнографија на работното место поради други девијантни причини, што би го направило чин на бунт од пониско ниво или да докажат дека се попаметни од нивните работодавци со заобиколување на правилата, смета Џексон.

Да се ​​има тајна за која никој не знае би можело да биде клучна… може да биде дури и форма на самоодржување за преоптоварените, посочува тој.

Податоците од Конгресот на синдикатите покажуваат дека 10 отсто од работниците биле изложени на порнографија на работното место. Во многу случаи ваквите фотографии се наменети за вознемирување, поради што жените се плашат да ги пријават, пишува Џексон.

Британскиот психолог заклучува дека иако употребата на порнографија на работа можеби е почеста отколку што мислиме, а причините за тоа се сложени, јасно е дека има различни потенцијално сериозни последици за преминување на оваа граница, како за оние кои користат таква содржина на работа и и за нивните колеги.