Каде исчезна Дејвид Коперфилд, кој некогаш го убеди целиот свет да верува во магија?

Легендарниот илузионист Дејвид Коперфилд ја воодушеви публиката ширум светот во 90-тите години на ХХ век. Токму тој нè натера да веруваме дека магијата постои. Повеќето негови трикови сè уште не се откриени, иако многумина се обидоа да ги откријат тајните.

Почеток на кариера и ореол на магија

Момчето од семејство на еврејски имигранти од детството обожавало тајни и трикови и се покажало дека е талентирано до тој степен што на 12-годишна возраст бил прифатен во Американското здружение на волшебници. Тој се сметал за чудо од дете, бидејќи на 16-годишна возраст предавал курсеви поврзани со магијата на Универзитетот во Њујорк.

Уметничкото име го позајмил од ликот на Чарлс Дикенс. ДЕјвид го направила популарен телевизијата. Програмите на Коперфилд биле номинирани за Еми 38 пати и добиле 21 статуетка.

Дејвид работел на големо

Искуството во телевизијата и амбициите го воделе магионичарот кон идеи за глобални емисии за илузии. Целиот свет морал да го препознае, што значи дека триковите треба да бидат што е можно поголеми. Тим од повеќе од 300 луѓе му помагач на илузионистот во сите негови трикови. Сите реквизити за претставата биле транспортирани во огромни камиони, а тие не беа ни проверувани на границата за да се зачува тајната на илузиите.

На врвот на својата популарност во 80-тите и 90-тите години, Дејвид ја воодушевил публиката со исчезнувањето на Статуата на слободата, прелетал преку Гранд Кањон во државата Аризона, чија ширина достигнува скоро 30 километри, „паднал“ од Нијагарините водопади, поминал низ Кинескиот Ѕид, направил неверојатни огнени претстави … И тоа не сметајќи ги претставите што ги одржувал во затворени простории.

Главниот фокус со исчезнувањето: самиот магионичар исчезнал

Во раните 2000-ти, одеднаш се покажа дека емисиите веќе не предизвикуваат иста стравопочит кај публиката, гласовите на свиркачите се слушаат од различни страни, а некои дури и тужат затоа што не ја сакаат личноста на Коперфилд.

Во 2004 година, сопственик од Бахамите требал да покрене тужба затоа што открил дека му продал 11 острови на Коперфилд. Договорот се случил преку посредничка фирма, што во голема мера го налутило продавачот. Тој изјавил дека никогаш не би му ги продал островите ако знаел кој ќе биде купувачот.

Еден од гледачите на шоуто одлучил дека може да добие паричен надоместок за повредата на рамото во емисијата додека се движел низ темниот ходник. Судот го решил спорот во корист на Коперфилд, признавајќи дека гледачот е повреден поради сопствената небрежност. Така одеднаш Дејвид одлучил да се повлече и пензионира.

Книги, музеј на илузии и таен живот

Можеби тој одлучил дека претставите повеќе не влијаат значително на неговата финансиска состојба. Тој е сопственик на колекција антиквитети, недвижнини на островите, го основал Меѓународниот музеј на илузии и собрал огромна библиотека на книги за магии, во која се презентирани најретките примероци поврзани со уметноста на илузијата, објавени книги од негова сопствена композиција.

Дејвид живее на Бахамите, повремено се појавува на телевизиски емисии. И, иако не кажува многу за неговиот личен живот, тој сепак го крева превезот на тајност на неговиот личен Фејсбук и Инстаграм. Неговата избраничка е моделот и дизајнер Клои Госелин, парот има 10-годишна ќерка.

Дејвид смета дека важно дело од неговиот живот е добротворен проект кој опфаќа болници ширум светот. Се вика Лековита магија. Пациентите со различна попреченост учат да прават трикови, а тоа им помага да ја вратат волјата за живот и да ги обноват моторните функции на телото.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.