Каде можете да го добиете најлошиот оброк? Земји каде туристите најмногу се жалат на храната
Кога пријателите се враќаат од патување и нивните усти се полни со гурмански искуства, тие лесно можат да не заразат да ги следиме нивните стапки и да се впуштиме во хедонистички туризам.
Дестинации како Србија, Италија или БиХ се омилени на списоците на оние кои откриваат странски земји преку вкусовите и аромите на националните кујни – исто како Турција, Тајланд… Но, што е со оние дестинации каде чиниите и чашите не се толку популарни?
Без разлика дали сакате или не, во некои земји традиционалната кујна е многу во сенка на културните, историските и природните знаменитости. Британија е позната по својата репутација дека има невкусна домашна кујна, но Јамајка, Кенија и Финска исто така беа мета на критики на форумите за туризам.
Финска
„Финската храна е една од најдосадните и најмалку креативните, но е здрава. За време на Олимписките игри во Финска во 1952 година, беше спроведено истражување меѓу спортистите, кои сметаа дека финската кујна е најлоша“, вели Срихарша Кучиманчи од Индија.
Холандија
Едвин ван Девенхорст од Холандија додава: „Бидејќи сум Холанѓанец, знам каква е невкусна храна на која и недостасува креативност. Нашите јадења најдобро се опишуваат како хранливи и лесни за подготовка. Еден пример е стампот, зеленчук со компири варен во истото тенџере, потоа испасиран и послужен со парче месо и сос.“
Никарагва
„Во Никарагва вегетаријанците јадат ориз и грав со пржени банани. Ја обожавам оваа комбинација и ја јадев во Костарика, но во Никарагва речиси секогаш е ладно, суво и без зачини. И ананасот ме разочара. Секогаш е незрело и кисело, додека во Костарика е незамисливо сочно“, тврди Амели Ландфиш од Германија.
Монголија
„Мојот глас за најлошата кујна оди во Монголија. Без зеленчук, без зачини – само месо и тестенини. „Казачката кујна е слична, но бидејќи земјата е полна со други националности, можете да јадете корејски, грузиски, руски или кинески јадења“, вели Стивен Херманс, кој живее во Казахстан.
Јамајка
„Јамајка има тотално безлична храна – сè е невкусно освен печено пилешко. За појадок јадете варени банани, варени компири, варени јајца и уште варени работи. За ручек има благ ориз со грашок. Не знам како го прават тоа?!“, се прашува Брајан Колинс од САД.
Англија
Џеф Пеларин од Канада вели дека Англија работи напорно за да се ослободи од лошата репутација, но тие сè уште се гостат со ужасни сендвичи со јајца од Marks & Spencer.
„Моето најтажно искуство беше кога ги прашавме локалните жители за најдоброто место со риба и чипс во Лондон. По половина час пребарување добивме убави парчиња свежа риба… без никаков вкус“, вели тој.
Непал
„Надвор од туристичките ресторани во Катманду, храната во Непал е прилично лоша. Врз основа на моето (скромно) искуство како турист, се чини дека Непалците живеат од две работи, повеќе или помалку тестенини и дал бхата. Тестенините се во ред, а дал бхат е сличен на индискиот ориз со леќа, освен што е поводен и зачините се помалку интересни. Колку подалеку сте од градот, толку потешко ќе најдете месо и зеленчук“, објаснува Аника Шауер од САД.
Кенија
“Кениската кујна е вкусна, но брзо станува здодевна. На секој чекор има невкусна маниока, што е за очекување бидејќи служи како евтин извор на калории. Покрај тоа, сè се готви и долго време – додека не излезе последната капка од животот“, додава Бен Сантхаус од Велика Британија.