Кафе со сирење?! Необичниот шведски напиток кој ќе ве разбуди посилно од било кое еспресо
Сè уште мислите дека кафето со млеко или крем е најекстравагантниот начин за уживање во овој пијалак? Запознајте ја чудната, но возбудлива скандинавска традиција која ќе ви го промени утринското кафе – кафе со сирење.

Содржина:
- Швеѓите и Финците пијат кафе со додаток на специјално сирење леипајусто и создаваат ‘kaffeost’
- Вкусот на „kaffeost“ е единствен: кремаст, сладок и посебен, бидејќи сирењето има благ вкус на шеќер и млеко
- Корените на пијалакот водат до северните пастири и номадските Саами, кои први ја открија оваа комбинација
- Денеска кафе со сирење се нуди и во кафе-барови ширум Скандинавија, неретко со козјо, кравјо или дури и еленско сирење
Швеѓите и Финците пијат кафе со додаток на специјално сирење леипајусто и создаваат ‘kaffeost’
Овој напиток е оригинален за Скандинавија и се нарекува ‘каффеост’ – што буквално значи ‘кафе-сирење’. За приготвување се користи посебно лапландско сирење леипајусто, кое се сече на коцки и се потопува во врело кафе. За само неколку минути, неговата порозна структура го впива вкусот на кафето.

Вкусот на „kaffeost“ е единствен: кремаст, сладок и посебен, бидејќи сирењето има благ вкус на шеќер и млеко
Неочекувано, напитокот наликува на кафе со млеко и шеќер – благодарение на благата сладост на леипајусто. Парчињата сирење се јадат со лажичка, а топењето на сирењето во топлиот пијалак внесува сосема ново доживување за љубителите на кафе.

Корените на пијалакот водат до северните пастири и номадските Саами, кои први ја открија оваа комбинација
Традицијата потекнува од пастирите што работеле во суровите северни услови во Шведска и Финска. Најверојатно, номадскиот народ Саами првпат ги измешал кафето и сирењето и открил дека оваа комбинација не само што заситува, туку и затоплува и дава енергија за долгите денови.

Денеска кафе со сирење се нуди и во кафе-барови ширум Скандинавија, неретко со козјо, кравјо или дури и еленско сирење
Од селските камини до модерните кафулиња, каффеуст стана микрокултурен феномен. Освен класичниот лейпяюусто, кафе-баровите нудат и варијанти со сирења од козјо, кравјо или еленско млеко, носејќи автентична скандинавска традиција и во урбаното секојдневие.

Коментирај анонимно