Кафето може да го намали ризикот од предвремена смрт — но само ако го пиете на овој начин

Кафето не служи само за будење наутро — овој горчливо пијалок е поврзан со намален ризик од дијабет тип 2, срцеви заболувања и дури и предвремена смрт.
Но, според едно ново истражување, тоа не важи секогаш — зависи што додавате во кафето.
Истражувачите откриле дека луѓето кои пиеле една до две шолји кафе дневно имале 14% помал ризик од смрт во споредба со оние што не пиеле кафе. Но, ова се однесува само на оние кои пиеле црно кафе или со многу мала количина млеко или засладувачи. Преголемото количество додатоци ги поништува здравствените придобивки на кафето.
„Ако внесуваме многу шеќери или заситени масти во исхраната, тоа го зголемува вкупниот калориски внес и може да се поврзе со негативни здравствени последици,“ објаснува д-р Фанг Фанг Жанг од Универзитетот Тафтс.

 

Кафето може да го намали ризикот од предвремена смрт — но само ако го пиете на овој начин

Кафе, додатоци и ризик од смрт

Во студијата објавена во мај во списанието „The Journal of Nutrition“, истражувачите следеле повеќе од 46.000 возрасни лица во САД, во тек на 10 години. На почетокот, сите испитаници пополниле прашалник за исхрана и се бележело колку кафе пиеле и дали во него додавале шеќери или масти.

По години следење, резултатите покажале:
• Една шолја кафе дневно е поврзана со 16% помал ризик од смрт од сите причини
• Две до три шолји дневно го намалуваат ризикот за 17%
• Ризикот од смрт поради срцеви заболувања бил намален за 29–33%

Но, овие резултати важеле само за оние што пиеле кафе без многу додатоци. Ако кафето содржело премногу шеќер или млеко, здравствените придобивки исчезнувале.

Истражувачите го дефинирале „ниско ниво на шеќер и заситени масти“ како количини под 5% од препорачаната дневна вредност.

Тоа значи:
• До 2,5 грама шеќер (половина лажичка шеќер, мед или сируп)
• До 1 грам масти (околу 5 лажици 2% млеко)

Во студијата не се забележала никаква поврзаност меѓу пиењето кафе и помал ризик од смрт поради рак. Според истражувачите, тоа можеби се должи на ограничениот број учесници или недоволно разгледување на различни типови рак.

Кафе, додатоци и ризик од смрт

Дали шеќерот и млекото го расипуваат кафето?

Секоја шолја кафе содржи над 100 различни молекули, од кои полифенолите се клучни за здравјето. Тие се антиоксиданси што ја намалуваат воспаленоста и ги отстрануваат слободните радикали што ги оштетуваат клетките.
„Кафето е најголем извор на антиоксиданси во исхраната на Американците,“ вели кардиологот д-р Џејмс О’Киф.
Засладувачите и мастите не ги уништуваат полифенолите, но високи количини шеќер и масти генерално се поврзани со поголем ризик од срцеви заболувања и смрт.

 

Дали шеќерот и млекото го расипуваат кафето?

Како да го извлечете најдоброто од вашето кафе?

Иако ова е прва студија која ја испитува врската меѓу додатоците во кафето и ризикот од смрт, резултатите не се доволно цврсти за официјални препораки. Сепак, експертите советуваат:
• Намалете го внесот на шеќери и заситени масти
• Две шолји кафе дневно се доволни — по таа граница, придобивките се намалуваат
• Големи дози кофеин можат да предизвикаат анксиозност, неправилен ритам на срцето и покачен притисок
• Ако сепак сакате малку млеко и шеќер во утринското кафе — нема потреба од паника.

Најважно е умереноста и внимателноста со тоа што додавате во шолјата.

Како да го извлечете најдоброто од вашето кафе?

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *