Како да добиеш 275.000 евра: Жена била измамена да влезе во врска со оженет полицаец на тајна задача и барала правда

Активистката за заштита на животната средина Кејт Вилсон го запозна Марк Кенеди во Нотингем во 2003 година. Верувајќи дека е колега зелен активист, тие развија врска, пред да се разделат во 2005 година, кога таа се пресели во Шпанија.

Кенеди, користејќи го називот Марк Стоун, првично беше испратен да се инфилтрира во центарот Сумак и да ги шпионира активистите како дел од Националната разузнавачка единица за јавен ред на Метрополитенската полиција (NPIOU). Тој исто така беше оженет, а сега се дозна дека имал сексуални односи со уште 10 жени за време на неговото распоредување.

Во понеделникот, 24 јануари, Трибуналот за истражни овластувања (IPT) му наложи на Мет и Националниот совет на началници на полицијата (NPCC) да ѝ платат 229.471,96 фунти на Вилсон „надоместок за прекршувањата“ според Европската конвенција за човекови права.

Во септември минатата година, Трибуналот рече дека случајот открил „вознемирувачки и жалосни пропусти на најфундаменталните нивоа“, а тврдењата на Мет дека полицајците знаеле дека сексуалните односи се забранети биле „материјално поткопани од огромната зачестеност со која [Кенеди] спроведувал сексуални односи. односи без да се поставуваат прашања или да се преземат дејствија од страна на високите службеници.

Вилсон, исто така, стапил во контакт со околу половина дузина други тајни офицери од NPIOU или нејзината „сестринска единица“, Специјалниот демонстративен одред (СДС). Сепак, Мет и НПЦЦ негираа дека некој друг персонал знаел или се сомневал во сексуална врска меѓу Вилсон и Кенеди.

„Ја препознаваме тежината на пресудата во овој случај, која наведе низа сериозни пропусти што му овозможија на Кенеди да остане распореден на долгорочно тајно распоредување без соодветно ниво на надзор.“, изјавила Хелен Бол, помошник комесар на Мет.

„При влегувањето во сексуална врска, постапките на Кенеди беа против обуката и упатствата што ги добиваа тајните службеници во тоа време. Сепак, Трибуналот утврди дека обуката била несоодветна и дека требало да се направи повеќе за да се разгледаат ризиците од машките тајни полицајци кои создаваат односи со жени. Ги прифаќаме овие наоди.“, додава таа.

Вилсон рече дека компензацијата не се однесува на измамата на Кенеди, туку дека Мет ги негирал нејзините тврдења „до самиот крај“.