Како да го направите совршеното ладно кафе ова лето
Ладно кафе се прави без употреба на топлина. За разлика од обичното кафе, кое се приготвува со топла вода, ладното се прави така што кафето долго се кисне во ладна вода. Овој бавен процес резултира со помазно, помалку кисело кафе.
Ладното кафе обично се прави како концентрат, така што мала количина трае неколку дена. Може да остане свежо 7-10 дена во фрижидер. Има благ, богат вкус кој се разликува од топлото кафе.
Не се потребни посебни алатки. Сè што ви треба е сад, грубо мелени зрна од кафе и вода. Можете да го процедите со предмети што веројатно ги имате дома.

Како да направите ладно кафе: чекор-по-чекор
Изберете го вашето кафе: Користете цели зрна за најдобар вкус. Свежо сомелете ги дома или во продавница.
Користете грубо мелење: крупното мелено кафе полесно се процедува и спречува каллив пијалок. Поставете ја вашата мелница на груба поставка.

Измерете ги состојките: коефициентот на ладен пијалак може да варира. Добра почетна точка е 1 дел кафе до 4 или 5 делови вода. На пример, ако користите француска преса која собира 4 чаши, користете околу 5 унци кафе и 20-25 унци вода. Ако немате вага, користете 2 чаши мелено кафе до малку повеќе од 3 чаши вода.
Соединете: Измешајте ги кафето и водата во контејнер. Покријте го и оставете го да отстои на собна температура 16-18 часа или во фрижидер 20-24 часа.

Процедете: Процедете го низ газа или сито.
Разредете и уживајте: Вашиот концентрат е подготвен! За сервирање, наполнете чаша со мраз, а потоа измешајте еднакви делови концентрат и вода. Прилагодете се по вкус. Додадете млеко ако сакате.

Коментирај анонимно