Како да изберете добро јајце во продавница? Еве што треба да знаете за јајцата и кои чести митови за нив не се точни
Еве што треба да знаете за јајцата – и некои чести митови кои не се точни, според Лиса Стил, авторка на книгата „Fresh Eggs Daily“. Таа со години одгледува кокошки, патки и гуски на својата фарма во Мејн.
Бојата на лушпата не влијае на нутритивната вредност
Бојата на лушпата од јајцето не ја менува неговата нутритивна вредност.
„Бојата на лушпата зависи од расата на кокошката што го снела јајцето“, рече таа. „Различни кокошки додаваат различни пигменти на лушпата“.
Но, внатре, „јајцата се прилично исти“ кога станува збор за хранливите вредности.
Не сите јајца треба да се чуваат во фрижидер
Во САД, јајцата купени во продавница треба да се чуваат во фрижидер, но јајцата имаат природен слој кој ги штити од бактерии, објаснува Стил.
„Кокошките ставаат невидлива покривка на јајцето непосредно пред да го снесе. Ако ја измиете таа покривка, јајцето станува подложно на бактерии и треба да се чува во фрижидер.“, рече таа.
Јајцата од кокошки во дворот или од мали фарми кои не се измиени не мора да се ставаат во фрижидер.
За да проверите дали јајцето е сѐ уште свежо, Стил препорачува да го ставите во чаша вода: „Јајцата што тонат на дното се добри. Ако плови, фрлете го.“
Правење полнети јајца (deviled eggs)
Не ви требаат постари јајца за да направите полнети јајца, вели Стил.
Иако постарите јајца се полесни за лупење, тие содржат повеќе воздух внатре, што може да ги направи деформирани.
„Користењето на постари јајца за полнети јајца е најлош совет, бидејќи сакате убаво, тркалезно јајце“, рече таа.
Наместо да ги варите, Стил препорачува да ги правите на пареа.
„Јас ги варам на пареа над врела вода, а потоа ги ставам во ледена вода. Тоа прави лушпата лесно да се оддели“, рече таа.
„Во складиште“ наспроти „одгледани на пасиште“ јајца
„Кога сте во продавница, барајте јајца со етикета ‘одгледани на пасиште’. Тоа е златниот стандард“, вели таа.
Во складиште звучи добро, но тие кокошки се во огромен склад. Со јајцата од кокошки на пасиште, птиците се надвор, на сонце, и нивните јајца се поздрави. Тие копаат во земјата, ја јадат тревата и плевелот.
Овие јајца имаат помалку холестерол и повеќе хранливи материи.
Јајцата не се само за појадок
Јајцата може да се јадат во секое време од денот, не само за појадок.
„Јајцата се навистина добри за вас. Тие се комплетен протеин и содржат тони хранливи материи – сѐ што ви треба за живот, освен витамин Ц“, рече таа.
Јајцата, додаде Стил, се сѐ уште релативно евтина храна во споредба со другите видови протеини.
„За вечера, наместо да печете пилешко, јајцата се побрзи за правење. Исчистете го фрижидерот, додадете ги остатоците од зеленчук, месо или сирење и ќе имате добар оброк на масата многу брзо.“
Коментирај анонимно