Како да пресметате точна количина на вода што треба да ја пиете секој ден

Секоја година, луѓето пијат повеќе од 4 трилиони кубни метри свежа вода. Веројатно сте слушнале дека вие сами треба да пиете 8 чаши вода дневно за сите процеси во вашето тело да функционираат добро. Сепак, бројот не е целосно точен и во оваа статија ќе објасниме како стојат работите.

Како настанал митот за стандардните „8 чаши вода на ден“

Сите наши органи се состојат од вода – срцето и мозокот се 73% вода додека белите дробови се 83% вода, на пример. Идејата дека некое лице треба да пие 8 чаши вода дневно за да ги задржи хидрирани тие органи и целото тело е доста популарна.

Сепак, овие 8 чаши за кои толку често слушаме не се правило, туку предлог од среден опсег. Најверојатно стана популарен бидејќи се чини дека е златна средина за секого. Всушност, на вашето тело може да му треба повеќе или помалку вода.

Фактори кои влијаат на количината на вода што ви треба

  • Пол и возраст: На различна возраст, нашето тело содржи различна количина на вода само по себе. Така, му треба различно количество за да остане хидрирано. Различни полови, исто така, содржат различни количини на вода во телото.
  • Тежина: Студиите велат дека возрасните со поголем индекс на телесна маса имаат поголема веројатност да останат дехидрирани. Исто така, покрај тоа што ве одржува соодветно хидрирани, водата може да ви помогне и да изгубите тежина.
  • Животна средина: Ако живеете во топло место или кога е топол период, очигледно ви треба повеќе вода; и ако живеете во близина на морето или океанот, каде што влажноста е поголема, за вашиот организам ќе биде потребно помалку вода.
  • Вежби: Ако сте спортист или едноставно редовно вежбате, ќе се потите повеќе. Така, треба да ја замените изгубената течност.

Исто така, не можеме да заборавиме на посебни услови, како што се:

  • Бременост и доење: За време на бременоста, студиите сугерираат дека жените треба да пијат повеќе вода отколку вообичаено.
  • Општа здравствена состојба: Работи како треска или дијареја го прават телото да изгуби вода побрзо од вообичаеното. Важно е да се пие вода за да се спречи дехидрација.

Како да пресметате количина на вода што ви треба

Има формула што ќе ви помогне да пресметате количина на вода што ви треба на вашето тело:

Количината на вода во литри што треба да ја пиете дневно е еднаква на вашата тежина во килограми помножена со 0,033.

Откако ќе ја пресметате количината, можете да направите распоред што ќе ви помогне да запомните да пиете вода колку што ви треба. На пример, подобро е да го започнете денот со чаша или 2 вода на празен стомак. Меѓу другото, водата наутро ја зголемува вашата енергија и го забрзува метаболизмот; така, тоа ќе ви помогне да останете расположени во текот на целиот ден.

Белешка: Како што беше споменато погоре, различни услови можат да влијаат на овие податоци, па затоа е важно да слушате што ви кажува вашето тело.

Производи што можат да ја заменат водата

Иако експертите предлагаат да се пие чиста вода со цел да се добијат сите течности што ви се потребни, некои луѓе не можат да пијат толку вода во текот на денот.

Луѓето можат да заменат дел од внесот на вода со различно овошје и зеленчук кои содржат многу вода. Лубеницата, портокалите и краставиците се направени од повеќе од 80% вода. И различни супи и пијалоци, како кафе или чај, исто така може да заменат неколку чаши вода.