Како да замрзнете јаболка сега, кога се најубави, за да ги користите за готвење цела година?
Ако некогаш сте се запрашале дали можете да замрзнете јаболка, одговорот е апсолутно да! Иако замрзнатите јаболка не го задржуваат истиот вкус и текстура како свежите јаболка, сепак се одлични за употреба во многу рецепти, па дури и за правење домашен сос од јаболка. Технички, можете да замрзнете секаков вид јаболка, но има неколку сорти кои се идеални, како што се Грени Смит. Замрзнатите јаболка ќе останат свежи до една година, но најдобро е да ги користите во рок од шест месеци ако сакате да го искористите нивниот квалитет.

Што ќе ви биде потребно и како да ги замрзнете соодветно?
Кујнски нож
Сад за мешање
Лист хартија за печење
Јаболка од која било сорта
Сок од лимон
Сол
Подгответе ги јаболката така што ќе ги излупите и исечете со помош на машина за лупење зеленчук или кујнски нож. Јаболката можете да ги исечете коцки или кругови по ваш избор. Потопете ги парчињата јаболка во сад со солена вода или сок од лимон неколку минути. Ова ќе ги спречи да станат кафеави. Откако ќе ги натопите парчињата јаболка, распоредете ги на хартиена крпа и исушете ги. Кога ќе се исушат, префрлете ги парчињата јаболка во плех обложен со хартија за печење и ставете ги во замрзнувач.

Замрзнатите јаболка чувајте ги во херметички сад за складирање храна до една година. Кога ќе бидете подготвени да ги користите парчињата јаболка, едноставно одмрзнете ги неколку часа.

Коментирај анонимно