Како изгледа принцезата на Саудиска Арабија во XXI век?

Општо е прифатено дека жените на Исток секогаш се во сенка. Но, не во случајот со Дина ал-Џухани Абдулазиз. Сопругата на саудискиот принц Султан ибн Фахд ибн Насер ибн Абдул-Азиз Ал Сауд, со својот изглед ги уништува најчестите стереотипи за арапските жени. Абдулазиз води активен социјален живот, поседува низа бутици и до 2017 година беше главен уредник на магазинот „Вог Арабија“.

Благодарение на нејзиниот карактеристичен стил, Дина ја освои титулата модна икона не само во арапскиот свет, туку и на Западот. Не може да се види како носи традиционален хиџаб, но длабоките деколтеа и разиграните мини здолништа се исто така непознати за неа.

Таа носи кратка коса и пирсинг, но е секогаш колку што е можно дискретна. Можеби смелата слика на една девојка за арапскиот свет е резултат на влијанието на западната култура во која таа порасна. Абдулазиз е родена и го поминала најголемиот дел од животот во Соединетите држави. И кралската титула ја стекна на 23 години, откако се омажи за саудискиот принц.

Сопругата на принцот сака светла облека и ја разредува со неутрални работи на класичен крој. На пример, со спарување на асиметрично здолниште со едноставен сив џемпер. Дина има цела колекција од палта кои сака да ги носи како фустани.