Како изгледаат 1.000 калории во различни видови на храна

Без разлика дали сакате да изгубите тежина, да бидете во форма или едноставно да стекнете поздрави навики во исхраната, добивањето информации за калориските вредности на храната што ја јадете е клучот за започнување на здрав начин на живот. Понекогаш изгледот може и да излаже. Навидум безопасен мал дел од одредена храна може да биде вистинска калориска бомба, додека други може да се јадат во големи количини без чувство на вина.

Хамбургер

1.000 калории = 396 гр.

Порција: 2 + 1/2 бургери

Шпагети

1.000 калории = 1.048 гр.

Порција: 3 + 1/2 чинии

Кајгана

1.000 кал = 1.048 гр.

Порција: 4 + 1/4 чинии (4 јајца по чинија)

Риба на скара

1.000 кал = 737 гр.

Порција: 6 риби

Колачиња

1.000 кал = 212 гр.

Порција: 13 колачиња

Чоколадо

1.000 калории = 198 гр.

Порција: 4 + 1/2 плочки

Компири

1.000 кал = 1.275 гр.

Порција: 6 компири

Краставици

1.000 кал = 7.087 гр.

Порција: 17 + 1/2 краставици

Грашок

1.000 кал = 1.247 гр.

Порција: 13 чаши

Банани

1.000 кал = 1.133 гр.

Порција: 9 банани

Портокали

1.000 кал = 2.182 гр.

Порција: 16 + 1/2 портокали

Кафе

1.000 кал = 118 литри

Порција: 500 филџани

Сирење

1000 кал = 250 гр.

Порција: 10 парчиња