Како изгледаат популарните зимски специјалитети во различни земји ширум светот

Се вели дека Германија ја започнала традицијата да го слави Божиќ со елка. Најпопуларна храна биле чорбите од зеленчук и деликатесите од риба или месо. Додека некои земји сè уште следат слични традиции, други создадоа свои посебни начини за славење на овој празник.

На пример, некои земји Божиќ го поврзуваат со пурпурни оризови колачи, а други не можат да замислат без прокељ.

Денес ве водиме на гастрономско патување низ целиот свет за да ги откриете најпопуларните зимски специјалитети на 15 различни земји ширум светот:

1. Јапонија – Тошикоши соба

2. Данска – Рисаламанде

3. Гренланд – Матак

4. Шведска – Искушението на Јансон

5. Франција – Полжави

6. Холандија – Олиеболен

7. Полска – Голабки

8. Кина – Осмото оризово богатство

9. Мексико – Тамалес

10. Бенгал – Кари Чингри Малај

11. Ирска – Мелени пити

12. Јужна Кореја – Кимчи дамплингс

13. Јамајка – Печенка шунка со глазура

14. Јужна Италија – Празник на седумте риби

15. Етиопија – Доро Ват

,