Како изгледаат ѕвездите од „Петтиот елемент“ 25 години по неговата премиера

Петтиот елемент е еден од најомилените филмови многу љубители на киното. Со задоволство се сеќаваме на Мила Јовович во ликот со кој нејзината кариера почна да издигнува. Со текот на времето, тој стана култен класик и безвременски филм. Меѓутоа, времето не им простува на актерите, а сега тие се многу различни од она што беа кога филмот беше објавен пред 25 години. На крајот ве чекаат интересни факти за филмот кои најверојатно не сте ги знаеле!

1. Брус Вилис како Корбен Далас

2. Мила Јовович како Лело

3. Гери Олдман како Зорг

4. Чарли Крид-Мајлс како Дејвид

5. Мејвен како Дивата

6. Крис Такер како Руби Род

7. Кристофер Фербенк како Мактилбург

8. Матје Касовиц како Мугер

9. Сем Даглас како началник на полиција

Бонус: „Веројатно не сте знаеле…“

„Божествениот јазик“, кој го зборува Лило, бил измислен од ко-сценаристот и режисер Лук Бесон, а дополнително усовршен од Мила Јовович, која имала мали проблеми да го научи и развие, бидејќи веќе течно зборувала 4 јазици. Јазикот имал само 400 зборови. Директорот и Јовович разговараа и си пишуваа писма на јазикот како пракса. До крајот на снимањето, тие можеа да имаат целосни разговори на овој јазик.

Бесон го напишал оригиналното сценарио кога бил во средно училиште. Тој ја смислил приказната за овој филм и го измислил неговиот свет уште како дете, за да може да избега од своето осамено постоење. Сценариото почнал да го пишува кога имал 16 години, иако до својата 38-та година не било објавено во кината.

Воодушевувањето на лицето на Брус Вилис кога The Diva пее е реално. Тоа бил прв пат да ја слушне и да ја види актерката целосно нашминкана.

Мила Јовович победи над 3.000 жени кои беа на аудиција за улогата на Лело.

Целосното име на Лило е „Leeloominaï Lekatariba Lamina-Tchaï Ekbat De Sebat“.

Џулија Робертс била земена во предвид за улогата на Лило.

Тоа е еден од ретките филмови во историјата каде херојот и негативецот никогаш не разговараат меѓу себе, ниту пак знаат за постоењето на еден со друг.