Како изгледале 8 овошја и зеленчуци пред луѓето да решат да ги променат

Тоа е веројатно пластична хирургија во светот на храната, и тоа се случува подолго отколку што сме живи. Видете, пред генетски модифицираната храна да влезе во нашите кујни; Пред илјадници години, храната растела, 100% органски – без мешање на човечки раце. Погледнете како изгледале 8 од нашите омилени овошја и зеленчуци пред луѓето да ја извадат дивината од нив.

 

Како изгледале 8 овошја и зеленчук пред луѓето да решат да ги променат

Пченка

Кога започна генетската модификација пред 10 000 години на Теосинте, дива трева за која се верувало дека е дивиот предок на пченката почнала да се трансформира. Од трева со мали зрнца со семе, станало генетски модифицирана основна храна која е поголема и полесна за лупење.

 

Пченка

Банани

Бананата порано беше повеќе семки од банана. Околу 650 година од нашата ера – пред повеќе од 1000 години – таа станала најчестиот див предок, за кој научниците веруваат дека е Musa acuminata, бил припитомен и со текот на годините, бананите ги изгубиле семките и станале подебели и послатки.

Банани

Лубеница

Замислете лубеница која не била слатка. Па, во 2000 година п.н.е. (пред повеќе од 4 илјади години) тоа било случајот. Се верува дека можниот див предок на лубениците се дињите Кордофан, а тие биле мали, горчливи плодови кои биле многу тврди и растеле некаде во Јужна или Западна Африка. Тие биле одгледувани од луѓе, садејќи семиња од поголеми и повкусни плодови, произведувајќи ја слатката, црвена лубеница што ја сакаме денес.

 

Лубеница

Моркови

Морковите не биле секогаш исти по изглед – некогаш биле бели и виолетови. Пред приближно 1000 години, Daucus Carota – дивиот морков – бил припитомен и со текот на годините преознатливата портокалова боја стана позната за нашиот модерен морков. Сè уште е можно да се најдат жолти и бели моркови. Денешните моркови имаат и подлабоки корени и посладок вкус.

 

Моркови

Јаболка

Имаше време кога човечките суштества не можеа да изедат јаболко од дрво. Пред околу 4000 години, дивиот предок на јаболкото, Malus sieversii бил одгледуван да биде повкусен и посладок бидејќи порано биле премногу кисели за да се јадат. Со текот на вековите, тие исто така развиле подобра текстура и посветла боја.

 

Јаболка

Карфиол

Дивиот предок на карфиолот е дивата зелка или Brassica oleracea, а се одгледувала околу 400 п.н.е. (пред повеќе од 2000 години). Имала големи лисја и цветни стебла кои имале поединечни цвеќиња.

 

Карфиол

Праски

Пред припитомувањето, во периодот од 6000 година п.н.е. (приближно пред 8000 години), праските биле многу помали. Тие потекнуваат од семејството Prunus persica, Rosaceae, и личеле на цреши и имале вкус на леќа. Сега, по илјадници години вештачка селекција, нашите праски се поголеми, посочни и послатки. Модерните праски содржат и повеќе хранливи материи.

 

Праски

Краставица

Се верува дека дивата краставица се одгледувала пред околу 11.000 години. Нејзиниот див предок, Cucumis hardwickii, изгледа многу различно од краставицата што ја знаеме – тие се помали и имаат позаоблена форма со боцки. Селективното одгледување ја трансформираше краставицата во долга и слатка краставица што сега ја јадеме во секаков вид на салати.

 

 

  • Борче Биологот МАНУ напиша:

    По глупав текст во живото не сум прочитал, за некој ова да го напише или препише и треба минус интелегенција, не знам кој е автор но под хитно треба да го отстраните мотика.мк. Науката се базира на факти, плус пресметките со годините и вкусот на јаболкото со леќа е врв.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *