Како изгледале 8 овошја и зеленчуци пред луѓето да решат да ги променат
Тоа е веројатно пластична хирургија во светот на храната, и тоа се случува подолго отколку што сме живи. Видете, пред генетски модифицираната храна да влезе во нашите кујни; Пред илјадници години, храната растела, 100% органски – без мешање на човечки раце. Погледнете како изгледале 8 од нашите омилени овошја и зеленчуци пред луѓето да ја извадат дивината од нив.
Пченка
Кога започна генетската модификација пред 10 000 години на Теосинте, дива трева за која се верувало дека е дивиот предок на пченката почнала да се трансформира. Од трева со мали зрнца со семе, станало генетски модифицирана основна храна која е поголема и полесна за лупење.
Банани
Бананата порано беше повеќе семки од банана. Околу 650 година од нашата ера – пред повеќе од 1000 години – таа станала најчестиот див предок, за кој научниците веруваат дека е Musa acuminata, бил припитомен и со текот на годините, бананите ги изгубиле семките и станале подебели и послатки.
Лубеница
Замислете лубеница која не била слатка. Па, во 2000 година п.н.е. (пред повеќе од 4 илјади години) тоа било случајот. Се верува дека можниот див предок на лубениците се дињите Кордофан, а тие биле мали, горчливи плодови кои биле многу тврди и растеле некаде во Јужна или Западна Африка. Тие биле одгледувани од луѓе, садејќи семиња од поголеми и повкусни плодови, произведувајќи ја слатката, црвена лубеница што ја сакаме денес.
Моркови
Морковите не биле секогаш исти по изглед – некогаш биле бели и виолетови. Пред приближно 1000 години, Daucus Carota – дивиот морков – бил припитомен и со текот на годините преознатливата портокалова боја стана позната за нашиот модерен морков. Сè уште е можно да се најдат жолти и бели моркови. Денешните моркови имаат и подлабоки корени и посладок вкус.
Јаболка
Имаше време кога човечките суштества не можеа да изедат јаболко од дрво. Пред околу 4000 години, дивиот предок на јаболкото, Malus sieversii бил одгледуван да биде повкусен и посладок бидејќи порано биле премногу кисели за да се јадат. Со текот на вековите, тие исто така развиле подобра текстура и посветла боја.
Карфиол
Дивиот предок на карфиолот е дивата зелка или Brassica oleracea, а се одгледувала околу 400 п.н.е. (пред повеќе од 2000 години). Имала големи лисја и цветни стебла кои имале поединечни цвеќиња.
Праски
Пред припитомувањето, во периодот од 6000 година п.н.е. (приближно пред 8000 години), праските биле многу помали. Тие потекнуваат од семејството Prunus persica, Rosaceae, и личеле на цреши и имале вкус на леќа. Сега, по илјадници години вештачка селекција, нашите праски се поголеми, посочни и послатки. Модерните праски содржат и повеќе хранливи материи.
Краставица
Се верува дека дивата краставица се одгледувала пред околу 11.000 години. Нејзиниот див предок, Cucumis hardwickii, изгледа многу различно од краставицата што ја знаеме – тие се помали и имаат позаоблена форма со боцки. Селективното одгледување ја трансформираше краставицата во долга и слатка краставица што сега ја јадеме во секаков вид на салати.
По глупав текст во живото не сум прочитал, за некој ова да го напише или препише и треба минус интелегенција, не знам кој е автор но под хитно треба да го отстраните мотика.мк. Науката се базира на факти, плус пресметките со годините и вкусот на јаболкото со леќа е врв.
Коментирај анонимно