Како максимално да ја искористите вашата мала бавча? Еве што е најдобро да се одгледува
Бидејќи цените на прехранбените производи постојано растат, сè повеќе луѓе размислуваат да започнат со одгледување зеленчук во домашна бавча. Тоа е одлична идеја, не само поради скапите намирници, туку и поради дополнителните трошоци поврзани со пазарењето – гориво, кеси, време – а да не зборуваме за чувството на моќ кога ќе излезете во дворот и сами ќе си набавите свежа храна што сте ја одгледале.
Клучот до успехот лежи во максималното искористување на просторот, бидејќи и бавчата има свои „меки трошоци“ – како ѓубриво, вода и, секако, вашето време. Со ограничен простор, изборот на вистинските култури што даваат најмногу род е од суштинско значење.
Содржина:
Искористете го просторот – и по вертикала и под земја
Кога ќе погледнете во подигната бавча, можеби ќе видите едноставен простор од 4 на 8 стапки, но размислете и за вертикалниот простор. Под доматите има место за ротквици, репки и моркови. Грашокот, гравот и краставиците можат да се одгледуваат нагоре со поддршка од решетка, заземајќи минимално хоризонтален простор. Ако доматите се остават да се расплинат, ќе зафатат многу место, но ако се режат и потпрат, ќе растат нагоре и ќе ослободат простор за други култури. Речиси сите тикви може да се одгледуваат вертикално.
Одберете култури што се „сечат и растат пак“
Одгледувајте марула, целер, блитва и кељ – овие растенија дозволуваат да земате лисја или стебленца без да го уништите растението. Тие повторно ќе израснат. Конечно, ќе „преминат во семе“ (ќе пуштат цвет и ќе го загорчат вкусот), но бидејќи растат брзо, лесно може да ги замените со нови.
Не садете растенија што заземаат многу простор, а даваат малку род
Јас, на пример, садев зелка само во зима – летно време, немам доволно простор. Секоја зелка бара најмалку 3 квадратни стапки и дава само една глава, која лесно и евтино се купува од пазар. Истото важи за брокулата и карфиолот. Една тиквичка ќе ја „проголта“ целата бавча, а иако дава многу плод, бара премногу внимание. Пченката изгледа како да не бара многу место, но мора да се сади во блокови од 4×4 стапки за да се опрашува правилно. Освен тоа, таа троши многу азот, оставајќи ги другите растенија без потребни хранливи материи.
Изберете мали, но продуктивни верзии на зеленчук
Подобро е да засадите мали пиперки отколку крупни – една обична пиперка дава само неколку плодови, додека мини пиперките може да родат и до 50. Истото важи за модрите патлиџани и доматите. Една цреша-домат или слива-домат сорта (како Juliet) ќе ви даде цело лето полни со домати, за разлика од класичните кои созреваат многу поретко. Малите модри патлиџани, исто така, даваат род почесто.
Садете зеленчук што лесно се одгледува и брзо расте
Некои култури се многу попребирливи од други. Марулата, ротквиците и грашокот се речиси неуништливи, но, на пример, лубениците и артичоките се вистински предизвик. Морковите тешко никнуваат, но цвеклото им успева на сите.
Покрај тоа, одбирајте култури што брзо се развиваат. Не од сите има смисла да чекате по 5-6 месеци. Пример: прокељот и пашканатот бараат половина година, додека репките се спремни за 60 дена. Брзи култури се и марулата, ротквиците, цвеклото, младото кромитче, спанаќот, блитвата, краставиците, гравот и грашокот. Секое пакетче семе има податок колку време е потребно за жетва – прочитајте го!
Планирајте го сеењето во фази
Бавчата не е проект „посади и заборави“. Потребно е постојано садење и берење. За малиот простор да биде продуктивен цело време, применете „сукцесивно сеење“. Наместо да посадите грашок еднаш, садете нови семиња на секои две недели – така ќе имате континуиран род. Ова важи и за марулата, кромитчето, ротквиците, цвеклото, репките… Засадете дел прва недела, па следна тура во третата, петтата, седмата недела. Додека ги вадите старите растенија, новите веќе растат. Ако некое растение не напредува – заменете го. Немате простор за губење време.
Коментирај анонимно