Како Малдивите создадоа нов остров „Град на надеж“ за да го спасат „рајот на Земјата“

Зголемувањето на нивото на морето се заканува да ги потопи Малдивите. Сепак, наместо да се плашат од океанот, иноваторите излегоа со решение: нов остров.

Поради зголемувањето на температурите и топењето на глечерите ширум светот, истражувачите од Меѓувладиниот панел за климатски промени проценуваат дека зголемувањето на нивото на морето може да достигне еден метар до крајот на векот – секој сантиметар од покачувањето на нивото на морето е еднаков на околу милион луѓе раселени од нивните ниско-лежечки татковини.

Иако се смета за популарна дестинација за одмор, живописно и сончево, самото постоење на Малдивите во Индискиот Океан виси во рамнотежата на глобалното затоплување. Уште во 2004 година, за 80% од неговите 1.200 острови беше објавено дека не се над еден метар над нивото на морето.

За жал, таа бројка не е подобрена, станувајќи извор на вознемиреност за 500.000 плус жители на архипелагот. Тука се и ефектите од крајбрежната ерозија, со 70% од инфраструктурата во земјата загрозена од зголемувањето на солената вода и непредвидливоста на природните катастрофи, како што е смртоносното цунами во 2004 година.

Мохамед Вахид Хасан, потпретседател на малата нација, во извештајот на Светска банка од 2010 година забележа дека сите 200 острови на земјата би можеле да бидат под вода до 2100 година, велејќи: „Малдивите стојат на фронтот на битката за климатските промени. Ние сме една од најранливите земји на Земјата и затоа треба да се прилагодиме на климатските промени.“

Хулхумале е вештачки остров кој ќе биде домаќин на „Градот на надежта“ наменет за зачувување на начинот на живот на Малдивците, истовремено помагајќи да се искоренат социјалните проблеми како што е невработеноста (во моментов кај 20% кај младите) и испорака на услуги.

Со цел да се подигне нов остров од 188 хектари, од морското корито се испумпани милиони кубни метри песок. Процесот започна во 1997 година, на крајот заврши во 2002 година. Само две години подоцна, околу 1.000 луѓе се преселија на островот – сега има најмалку 50.000 жители.

До средината на 2020-тите, се надеваме дека повеќе од 240,000 ќе го нарекуваат оваа место дом. Сепак, додека се направени напори да се намали штетата врз животната средина, д-р Холи Ист од Одделот за географија и еколошки науки на универзитетот Нортумбрија предупреди дека мелиорацијата може да уништи корални гребени, како и создавање на „огромни парчиња талог“, кои ја инхибираат способноста на гребенот да се „храни, расте и репродуцира“.