Како малите бели лаги можат да им наштетат на децата, според науката

Лажењето на вашите деца кога се млади не само што може да создаде проблеми за иднината, туку и да влијае на нив во сегашноста. Ако вашите деца сфатат дека ги лажат, како на пример, кога ќе им биде кажано дека ќе се оди во парк, но наместо тоа, тие завршуваат во ординација кај докторот, може да развијат проблеми со довербата.

Лажењето може да им донесе анксиозност на вашите деца

Студиите покажаа дека анксиозноста и лажењето одат рака под рака кога родителите ги лажат своите деца. Ова се случува од многу причини. Родителите можеби ќе сакаат нивното дете да им се покорува или можеби ќе лажат дека одат некаде. Ова дури можеби ви се случило и вас: вашите родители ве однеле на забар наместо во парк, како што ветиле. Можеби да ви кажеа каде ќе одите ќе се буневте, но барем немаше да имате недоверба кон нив.

Како возрасни, можете да користите логика и да разберете зошто лажеле, но како дете, тоа е нешто што ви се прилепува за следниот пат кога ќе речат дека ве водат во паркот.

Врската со вашето дете може да биде оштетена

Приврзаноста што децата ја имаат кон своите родители често станува послаба поради лагите. Нивната врска нема да биде толку добра по „невина“ бела лага. Кога сме млади, имаме тенденција да веруваме во работи што возрасните ќе ни ги кажат без да размислуваме многу.

Дури и да беше нешто смешно како „ако гледаш премногу телевизија, ќе ти се намалат очите“ сепак ќе верувавме во тоа. Сепак, кога сфаќаме дека тоа не е вистина, остануваме да се чувствуваме разочарани и развиваме проблеми со доверба.

Децата кои ги лажеле, најверојатно лажат кога ќе пораснат

Многу од она што го прават нашите родители ќе формираат кои сме ние како возрасни. Вклучено е и лажење. Децата кои биле лажени најверојатно ја кријат вистината од своите родители, а можеби дури и од врсниците кога ќе пораснат.Наместо да лажат, родителите треба да се обидат и да расудуваат со своите деца. Објаснете зошто тие не можат да одат да играат денес и дека имаат задачи.

Ќе им биде тешко да се прилагодат како возрасни

Лажењето е често лесен излез. Едноставно е премногу тешко понекогаш да се објасни вистината, а белата лага ја завршува работата. Сепак, не е толку едноставно. Децата често ги чувствуваат влијанијата на овие лаги кога ќе пораснат и треба да се соочат со некои психолошки и социјални предизвици. Кога треба повторно да се прилагодат, тие обично чувствуваат срам и вина.

Нивниот карактер исто така може да биде засегнат. Може да испаднат дека се манипулативни и себични луѓе. Признавањето на чувствата на децата, нудење избори и заедничко решавање на вашите проблеми, обично го извлекува доброто однесување на децата.