Како Шпанија на денешен ден пред два века ѝ продаде на Америка „нејзина“ држава

Историјата е полна со одземање, предавање, купување и продавање на територии, но дали сте знаеле дека Флорида, која сега е дел од САД некогаш била под контрола на Шпанија?

Колониите на Источна Флорида и Западна Флорида останале верни на Британците за време на американската независност. Сепак, со Парискиот договор во 1783 година, тие се вратиле на шпанска контрола. Контролата на Шпанија над Флорида била несигурна. Со текот на времето, откако Американците почнале да се движат на територијата, станло јасно дека Шпанија нема да го задржи авторитетот над регионот.

Зошто Американците се преселиле во Флорида за време на Американската револуција?

По 1783 година, американските имигранти се преселиле во Западна Флорида. Во 1810 година, овие американски доселеници во Западна Флорида се побуниле, прогласувајќи независност од Шпанија. Претседателот Џејмс Медисон и Конгресот го искористиле инцидентот за да го преземат регионот, знаејќи дека инвазијата на Наполеон во Шпанија сериозно ја ослабела шпанската влада.

Преговорите за Флорида започнале сериозно со Дон Луис де Онис во Вашингтон во 1815 година кога се сретнал со државниот секретар Џејмс Монро. Прашањето не било решено сè додека Монро не станал претседател и Џон Квинси Адамс негов државен секретар.

Зошто Шпанија ја продаде Флорида на Соединетите држави?

Адамсм ја искористил воената акција за да и претстави на Шпанија барање или да ги контролира жителите на Источна Флорида или да им ја отстапи на Соединетите држави. Министерот Онис, поради преземањето на Франција од Наполеон, ја напуштил Шпанија со неколку разумни опции.

Според Договорот од Адамс-Онис, Шпанија ја продаде државата Флорида на САД за пет милиони долари на 22 февруари 1819 година. Потпишан помеѓу шпанскиот министер До Луис де Онис и американскиот државен секретар Џон Квинси Адамс, договорот решил долго постојан граничен спор меѓу двете земји. Подоцна, Флорида станала 27-та американска држава.