Како вашето име може да го обликува вашиот карактер и начинот на кој другите ве гледаат

Топлина, заштита, луѓе на кои им се воситуваме. Од нашето најрано детство, сите овие фактори влијаат на нашиот карактер и го обликуваат. Делумно сме она што биле другите околу нас додека сме биле деца. Иако има нешто друго што можеби е малку кажано, но исто така го одредува нашиот живот, нешто што нашите родители ни го даруваат од денот на раѓањето. Нашето име.

Ние ја испитавме моќта на имињата и нивната способност да го одредат, па дури и да го обликуваат однесувањето. Сакавме да знаеме повеќе и наидовме на некои навистина неверојатни теории. Прочитајте ја оваа статија до крај и бидете изненадени како и ние.

Во секоја земја, некои имиња се сметаат за вообичаени. Постојат и други кои, од различни причини, ние имаме тенденција да ги поврзуваме со позитивни или негативни значења и трети кои звучат привлечно, егзотично, модерно или, напротив, старомодно. Можеби има смисла да се смета дека овие атрибути што ги носат нашите имиња влијаат на тоа како другите нe` третираат и како се перцепираме себеси на одредено ниво.

Ако се прашувате за ова, можеби нема да бидете први. Всушност, неколку студии се спроведени за да се утврди како изборот на име може да го обликува животот на една личност. Заклучоците од секоја од овие студии упатува кон иста насока. Да, изборот на име може да има последици во нашите животи, и позитивни и негативни. Одеднаш, изборот на име веќе не е прашање на естетика.

Често се вели, на пример, дека имињата што се позвучни, како Олег или Лара, имаат тенденција да се поврзуваат со емотивни и пријателски настроени луѓе почесто отколку оние што вклучуваат оклузивни или „глуви“ букви, како што се Џек или Кате. Ова може да биде затоа што овие последни имаат кратки и понагли звуци и можат да звучат злобно, затоа во многу книги негативците имаат вакви имиња. Во реалниот живот, имињата што луѓето ги сметаат за „чудни“, непопуларни или кои доаѓаат со негативни конотации, всушност можат да имаат негативно влијание врз самодовербата на личноста која треба да го носи тоа име до крајот на животот. Ова главно се должи на 2 причини, кои во одреден момент се спојуваат за да создадат совршена бура. Од една страна, сопственото его може да се почувствува повредено затоа што не ни се допаѓа името или она што го претставува. Од друга страна, на другите луѓе можеби не им се допаѓа. И повеќето луѓе ќе најдат начин да ви го кажат ова.

Како што многу често се случува во други работи, имињата исто така можжат да ги разбудат предрасудите. Овие можат да имаат социјално, културно, па дури и јазично потекло. Многу луѓе доаѓаат до заклучок дека лицето кое има „ѕвонливо“ име, кое често се изговара со поголема флуентност од другите имиња, е пријатна личност. Од друга страна, луѓето кои имаат подолги и „нагли“ имиња, најверојатно ќе бидат осудени како осамени.

Се чини дека други студии ја потенцираат оваа идеја уште повеќе сугерирајќи дека децата со ретки или необични имиња ќе страдаат од некои емоционални нарушувања повеќе отколку децата со вообичаени имиња. Дали е случајнст што имињата избрани да претставуваат две славни девојки од филмови беа „Венсдеј“, од „семејството Адамс“ и „Ени“, од „Ени“? Страшното девојче со плетенки и емпатичната и симпатична Ени се само некои од најочигледните примери зад оваа теорија.

Но, ако сте еден од луѓето што носат необично име, не грижете се, тоа не многу лоша вест. Всушност, има и многу позитивни страни од тоа да се има оригинално и уникатно име. Други истражувања докажаа дека иако вообичаеното име може да му помогне на детето да стане поприфатено од другите на краток рок, некој со име што се смета за егзотично, чудно или необично може да пренесе чувство на уникатност. Со тоа, може да обликува личност која е во согласност со исклучителен карактер, што може да испадне многу вредна особина.

Креативноста, слободоумноста, невообичаените патеки за кариера и успешните деловни стратегии се само некои од главните карактеристики што многу научни студии успеале да ги поврзат со луѓе кои имаат необично име.

„Тркалезни“ и „остри“ имиња

Фактот дека ние го поврзуваме името со лицето, па дури и со одредена личност, не зависи само од она што е вообичаено или невообичаено во општеството на кое припаѓаме. Тоа е исто така поврзано со нешто што би можело да се разбере како чисто јазично. На пример, размислуваме за звукот на буквите и како ги комбинираме за да ги разбереме. Истражувањата покажаа дека луѓето имаат тенденција да донесуваат пресуди само врз основа на начинот на звук на множеството букви што сочинуваат име.

Истражувањата сугерираат дека нашиот мозок има тенденција да поврзува специфични звуци со геометриски форми. На пример, звукот на буквите „б“, „м“, „л“ и „о“ почесто се перцепира како заоблен. Од друга страна, звукот на буквите како „к“, „т“, „в“ и „и“ често се толкува како остар.

Имаме тенденција да ги пренесеме својствата што ги слушаме во имињата врз карактерот на луѓето. Ова може да биде мекост или острина што ја опишавме претходно. Врз основа на тоа, ние ќе предвидиме слика за личноста. На пример, „меко“ име е поврзано со некој пријатен, емотивен, одговорен и донекаде ранлив човек. Од друга страна нечие „тврдо“ или „остро“ име ни дава слика на личност што е силна, екстровертна и смела.

Дали оваа теорија потврдува дека Бела е ранлива, а Викторија е злобна во „Самрак“? Не баш, но покажува како имаме предиспозиција да го мислиме тоа.

Родово неутрални имиња

Робин, Алекс, Чарли, Вања, и многу други се родово неутрални имиња. Тоа значи дека тие можат да се користат за двата пола. И тука повторно, стереотипите, културните норми, верувања и нашите сопствени предрасуди стапуваат во игра за да му дадат лик на името и на лицето што го носи.

Неколку студии спроведени во овој поглед откриваат дека мажите со неутрални имиња честопати се сметаат за помалку маженствени. Од друга страна, се покажа дека токму спротивниот заклучок важи за жените. Научниците претпоставуваат дека жените со родово неутрални имиња имаат поголема веројатност да успеат на работното место и дека децата со родово неутрални имиња всушност би можеле да имаат потешкотии кога станува збор за социјално интегрирање во училиште или во нови кругови.

Сите овие заклучоци не значат дека само името ќе го одреди начинот на живот на една личност. Сепак, тоа зборува за тоа како нашите сопствени предрасуди понекогаш можат да му припишат одредени карактеристики на носителот на едно име, без оглед на тоа дали овие карактеристики всушност се совпаѓаат со личноста. Ова е особено релевантно бидејќи можеби не сме ни свесни дека тоа се случува.