Како живее денес жена која роди четворка и покрај противењето од страна на лекарите

Денес, раѓањето по 30 или дури 40 години нема да изненади никого: жените прво градат кариера, а дури потоа планираат мајчинство.

Сепак, хероина од нашата приказна Анегрит Рауниг отиде уште подалеку: таа одлучи да стане пензионирана мајка, и покрај осудата на другите. Во 2015 година, Анегрит стана највозрасната жена во светот која роди четворка.

Анегрит Рауниг стана славна уште пред раѓањето на четворката

Анегрит Рауниг, жителка на Берлин, многу ги сака децата: таа работела како учителка во основно училиште целиот свој живот, родила 12 деца и успеала да стане баба на почетокот на 2000-тите. Во 2005 година, откако влегла во пензија решила дека сака да има уште едно дете. За неа дозна цела Германија. Тогаш 55-годишната жена роди здраво девојче и стана најстарата мајка во историјата на земјата со помош на вештачко оплодување.

Луѓето ја обвинија за себичност и неодговорност. Сепак таа не се срамеше за својата постапка и на сите им го раскажуваше своето искуство. Точно, критичарите дури и не се сомневаа дека наскоро Анегрит ќе ги изненади уште повеќе.

Беше лесно да се донесе одлука за раѓање деца, а бременоста не предизвика проблеми

По 9 години, кога страстите попуштија, најмладата ќерка Анегрит ѝ рече на мајка си дека сака брат или сестра. Нашата хероина не беше против друго дете: се чувствуваше добро, а постарите деца помагаа колку што можеа. На 64 години, Анегрит реши да стане мајка по 14-ти пат. Точно, имаше еден голем проблем – возраста. Жената веќе преживеала менопауза и не можеше да има деца на природен начин.

Во Германија, законот забранува донација на јајце клетки. Неплодните жени мораат да патуваат во соседните земји: во медицинските центри на Источна Европа (Чешка, Украина) помагаат да станат мајка без возрасни ограничувања. Анегрит реши да ги искористи услугите на голема клиника во Киев, каде доби трансплантација на вештачки оплодена донаторска јајце клетка. Жената добила дури четири ембриони.

Обично во вакви случаи, лекарите препорачуваат да се остават само 1 или 2 ембриони за да се намалат ризиците. Сепак, Анегрит ја одби оваа постапка и реши да роди 4 бебиња. Лекарите биле многу против нејзината одлука и ја разубедувале дека може да биде многу лошо и за неа и за бебињата. Но, таа не се откажувала.

На 19.05.2015 година, Анегрит роди 3 момчиња и 1 девојче. Точно, лекарите мораа да направат царски рез, а децата се родени 15 недели предвреме. Сите деца на Анегрит беа навистина мали и тежеа не повеќе од 1 кг. Малиот Ниту, Дреса, Бенса и Фиона беа сместени во одделот за предвремено родени бебиња. И самата Анегрит помина 2 недели во единицата за интензивна нега.

Сега Анегрит води живот што не се разликува од животот на другите самохрани мајки

Откако се породи, Анегрит се пресели од Берлин во малиот град Хакстер, поблиску до постарите деца. Точно, некои од постарите деца престанаа да комуницираат со својата мајка поради скандалозната историја на бременоста. Сега и помагаат само повремени дадилки и 14-годишната Лејла.

Децата имаат здравствени проблеми што допрва треба да бидат решени. На едно од момчињата му треба физиотерапевт (детето има хеморагија во мозокот и координацијата на движењата е нарушена), а на девојчето му требаат очила. Сепак, Анегрит не се откажува и сè уште се потпира само на себе. Таа постепено ги решава проблемите што се појавуваат, не се жали на живот и планира да се пресели назад во главниот град.