Како живеат Фулани – луѓе кои се сметаат себеси за најубави на планетата

Замислете огромно, светло црвено сонце кое се поставува над хоризонтот. Сè уште е прилично топло, но после долго патување низ скоро напуштена област, веќе се подготвувате за кревет. Пријатен замор се шири во вашите мускули, а вие се насмевнувате, бидејќи утре цел ден најубавите мажи ќе танцуваат токму за вас … Вака живеат Фулани, или Фулбе, најбројните номадски луѓе на планетата. И претставниците на една од нивните етнички групи сметаат дека се најубавите луѓе во светот.

Еден од фуланските народи – Водабе – има годишен фестивал Херевол. Тоа е толку разнобоен и необичен што туристите од целиот свет доаѓаат да го видат. Всушност, Херевол е машки натпревар за убавина. Младите облекуваат шарена облека и внимателно избираат накит за нив. Конечниот детаљ е прекрасен пердув на главата.

На фестивалот, млади мажи танцуваат и пеат за да им угодуваат на девојчињата. Оние кои ги исполнуваат локалните стандарди за убавина имаат подобра шанса: високи, бели заби и бели очи. Патем, ова е причината зошто мажите честопати мораат да ги превртуваат очите и да ги покажат забите.

Издржливоста е исто така важна, така што мажите треба да танцуваат на топлината со часови за да го привлечат вниманието на убавиците.

Благодарение на фестивалот Геревол, Фулани се сметаат за најубави луѓе на планетата. Водабе верува во пренесување на души и обожава убавина. Пред Херевол, мажите поминуваат долги часови подготвувајќи се за прославата и се стремат да направат сè да биде совршено. Затоа, на Водабе му беше даден дури и прекарот „најлудното племе на планетата“.

Одгледувањето добиток е главната окупација на номадските Фулани. Мажите обично се со стадата, тие исто така најчесто работат на нивите. Жените се одговорни за домаќинството. Сточарството е исклучително важно.

На пример, за време на свадбената церемонија, таткото на невестата му предава на младоженецот едно од своите стада како знак на легализација на бракот. После тоа, може да се одржи друга церемонија, наречена Кабала, и не треба да присуствуваат ниту зетот, ниту невестата.

Дури има и свадби што се одвиваат по договор меѓу семејствата, кога самите младенци не се родени. Бебињата се прогласени за ветени едни на други, но всушност тие стапуваат во брак кога ќе достигнат пубертет.

На маж му е дозволено да има 4 сопруги. Семејството обично се состои од маж, неговите сопруги и нивните деца. И сите се заедно. На фотографијата подолу се прикажани сопругите и децата на еден маж. Ова е богато семејство, бидејќи тие имаат неколку илјади крави и богатство од скоро 0,5 милиони долари.

Во водабе родителите не разговараат со своите први деца и за нив најчесто се грижат бабите и дедовците. На дневна светлина, мажот и жената не можат да се држат за рака или да разговараат едни со други за лични работи.