Како живеат Ханти – Сибирски народ кој има посебна фраза за изјава на љубов, а разводите се ретки

Русија е полна со мистериозни места. Еден од нив е суровиот сибирски регион, каде што живеат луѓе со силен ум. Домородните народи на овие места, и покрај нивниот мал број, живеат најдобро што можат и наоѓаат едноставни радости во нивната секојдневна напорна работа и древни традиции.

Поголемиот дел од Хантите живеат со лов, риболов и собирање. И тие имаат посебни технологии: на пример, тие ловат риба со помош на големи кафези, кои се потопуваат во вода. Тие се нарекуваат, патем, муцки. Тие исто така берат брусница.

За огревно дрво се користат претежно суви дрвја. Работата е што порано Ханти честопати заминувале на лето далеку од нивната зимска населба, а оваа традиција е зачувана на некои места. Овој седентарен жител во лето може да сецка живи дрвја, а до зима тие ќе пресушат. А оној што подготвува огревно дрво за секој ден би бил принуден да користи мртво дрво. Сувото дрво има уште една предност: лесно е, жената лесно може да го подигне.

Изгледот на невестата за маж традиционално не е важен. Хантите отсекогаш работеле напорно, а од античко време жените работеле не помалку од мажите. Така, младоженецот секогаш не гледаше во убаво лице и фигура, туку на силна фигура, за напорна работа и вештини. Обрнуваа внимание и на облеката на жената: ако е уредно сошиена, тоа значи дека таквата домаќинка може безбедно да се земе за жена.

Разводите меѓу Хантите се исклучително ретки. И покрај какви било конфликти и несогласувања меѓу сопружниците, тие секогаш се обврзани заеднички да управуваат со домаќинството и да ги воспитуваат децата, да се грижат еден за друг.

Во традициите на Ханти, постоеле посебни правила што една бремена жена мора да ги следи: на пример, не смее да се прегази куче или да се облекува во еленска кожа. Додека чека дете, жената не треба да биде на преполни места, па дури и да присуствува на ритуали.

Жените не се одговорни само за готвење и грижа за децата, туку и други обврски, од кои многу традиционално се сметаат за машки. Жените од Ханти, на пример, берат огревно дрво без помош од мажи – ова е женска работа. Тие знаат како да поправаат електрични пили и вешто да работат со секира.

Хантите имаат неколку големи прослави како што се Денот на ирвасите или Денот на мечките. Не е темпиран до одреден датум: ова е ден на успешен лов на мечки. Мечката е свето животно во културата на Хантите, а односот кон неа, дури и за време на ловот, е посебен. Хантите не јадат месо од мечка постојано, ова е ритуален процес при кој се заблагодаруваат на претците, а месото не се допира со раце – само со специјални уреди.

Во некои модерни семејства Ханти постои фраза во општа употреба која се изговара како изјава на љубов: „Ја почитувам жена ми што е мајка на моите деца“. Работата е во тоа што во минатото младите сопружници не секогаш ги обединувало чувството на љубов. Семејните врски биле зајакнати со свеста за должноста еден кон друг и, се разбира, кон децата.

Работите и производите се чуваат овде во шупи за складирање – посебни колиби на столбови. Тие се подигнати над земјата за заштита од глодари.

Само на жените им е дозволено да присуствуваат на церемонијата на раѓање на дете. Таканаречените четири мајки учествуваат во мистеријата за појавата на нова личност: првата е онаа што родила, втората се нарекува „мајчин папок“ – таа ја пресекува папочната врвца на бебето, третата жена го носи бебето во куќата, а четвртата е кумата.

Во зима, Ханти носат крзнени чевли – мачиња. Тие се сошиени од кожата од еленската нога, бидејќи волната таму е најтврда и не ја впива влагата. Така, мачињата се способни да издржат екстремно ниски температури, одржувајќи ги нивните стапала топли и суви.

Ханти живеат во тајга, бидејќи нивниот начин на живот е тесно поврзан со природата. Но, сега не сите семејства на Канти живеат во шатори направени од кожи од ирваси – многумина сега живеат во цврсти дрвени куќи.

Хантите имаат свој, може да се каже, национален спорт – веслање на чамци, кои се нарекуваат „обласи“. Тие се издлабени од едно парче дрво и многу тешко се контролираат: чамецот е тесен, долг и нестабилен.

Народот Ханти опфаќа силни, вредни, весели луѓе. Ни се чини дека немаат време ни да бидат тажни, бидејќи животот во тајгата едноставно не дозволува да се досадуваат и да размислуваат за тешкотиите на животот. Сè што забележуваме е бодрост, оптимизам и недостаток на страв од напорна работа.