Каква е исхраната на обичните луѓе во Северна Кореја? И дали е вистина дека нивната храна е различна од она што им се служи на туристите?

Исхраната на обичниот човек во Северна Кореја претставува огледало на социоекономските услови во земјата. Децениските санкции и економската изолација оставиле длабоки последици врз достапноста на храна, а сеќавањата на гладот од 90-тите години сè уште се свежи. Населението научило да преживува скромно, искористувајќи го максимумот од она што го нуди природата.

 

Каква е исхраната на обичните луѓе во Северна Кореја? И дали е вистина дека нивната храна е различна од она што им се служи на туристите?

Храна со длабоко значење

Во земјата каде луксузот е привилегија на малкумина, храната има длабоко значење – не само како извор на енергија, туку и како симбол на истрајност. Еден од столбовите на севернокорејската кујна е кимчи – ферментирана зелка, која се подготвува на разни начини и претставува важен дел од културното наследство. Нејзиното присуство на трпезата ја симболизира поврзаноста со земјата и семејните традиции.

Покрај кимчи, папратот е уште еден чест елемент во секојдневниот оброк. Иако за многумина е необична состојка, папратот во Северна Кореја е вреден извор на исхрана – употребуван во супи, пржени јадења и во мариниран облик. Неговата достапност дури и во најнедостапните места овозможува на земјоделците да подготвуваат хранливи оброци со минимални ресурси.

 

Храна со длабоко значење

Приспособување и креативност

Основата на секојдневната исхрана ја сочинуваат житарките, особено просото и пченката, кои се подготвуваат во форма на каши или лепчиња. Овие намирници често се единствениот извор на калории за мнозинството, додека месото е реткост и претежно достапно преку државна распределба за одредени работници. Во руралните подрачја, некои семејства одгледуваат живина како дополнителен извор на протеини.

Во спротивност со скромната реалност на локалното население, туристите кои ја посетуваат земјата се соочуваат со сосема поинаква слика – луксузни јадења и раскошни трпези, дел од внимателно режираната пропагандна претстава.

Преживувањето во Северна Кореја бара приспособување и креативност. Жителите научиле да создаваат оброци од наједноставните состојки – зелка, папрат и житарки – кои станале симбол на упорноста и способноста да се пронајде живот и задоволство дури и во најтешките услови.

 

Приспособување и креативност

  • Васе напиша:

    Од авион се гледа дека горниве 3 фотки се направени од „апаратурата на малио с’с заебаната фризура“ и навидум се е во ред, богата трпеза – полни стомаци. т.е. „волкот сит и овците на број“ (стара народна поговорка).

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *