Камилите се подарок од боговите: во Сомалија тие обезбедуваат млеко, месо и сила

За многу Сомалијци, камилата е подарок од боговите, извор на млеко и месо, работно животно во пустината и, како што климата на Рогот на Африка станува поекстремна, гаранција за преживување за време на криза.

Во оваа главно рурална земја со 5 милиони жители, одгледувањето дромедари и други животни ја поддржува економијата уништена од војна и природни катастрофи.

За многу Сомалијци, камилата е подарок од боговите: извор на млеко и месо, товарен ѕвер во пустината.

Сточарството е најголемиот извор на економски раст во Сомалија, со 80 отсто од извозот во нормални години.

Со седум милиони поединци, Сомалија има повеќе дромедари од речиси која било друга земја, и тие им даваат чест и почит на нивните сопственици.

Дромедрите се важни во сомалиската култура, едно лице се смета за богато или може да се зголеми во социјалниот статус според бројот на камили што ги поседува.

Во земја каде седум од 10 луѓе живеат во сиромаштија, малкумина Сомалијци можат да ги купат овие животни, според Светската банка.